sot_bovetegrot_kanel_kardemumma_hurbrasomhelst.se_2

Söt bovetegröt med kanel, kardemumma, vanilj och kokos!

Den här gröten serverade jag på skördemarknaden på Tjärnvik Gård (läs mer här). Gröten blev väldigt omtyckt av både vuxna och barn, vilket enligt mig är fullt förståeligt då den är supergod.

INGREDIENSER

receptet ger 1-2 portioner

1 dl helt bovete
2 1/2 dl vatten
1 msk gula russin
2 urkärnade dadlar, hackade
1 msk riven kokos
1/2 krm äkta vaniljpulver
1/2-3/4 tsk kardemumma
3/4-1 tsk kanel

En nypa salt

TOPPINGFÖRSLAG

Blåbär
Hallon
Pistagenötter
Nötsmör, jag använde jordnötssmör
Iskall valfri mjölk, jag använde havremjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, ungefär 5-6 dl. Lägg det hela bovetet i en sil och slå sedan det kokheta vattnet över bovetet. Skölj sedan bovetet med kallt vatten.*
2. Koka sedan upp 2 1/2 dl vatten och tillsätt bovete, russin, dadlar, kanel, kardemumma och vanilj. Låt koka på svag värme under lock i 10 minuter. Ha i en nypa salt mot slutet av koktiden, då sväller fröna lättare. Stäng sedan av plattan och låt bovetet stå och dra ytterligare 10-15 minuter under lock. Smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer kanel och kardemumma efter behag.
3. Servera sedan gröten med valfri toppen och iskall valfri mjölk.

*Sköljning av bovetet görs för att bovete innehåller fagopyrin, ett färgämne som kan irritera ögats slemhinna. När bovetets sköljs på det här viset så försvinner fagopyrinet. 

FRI FRÅN

Gröten är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg och utan nötter (om du skippar nötter till topping).

TIPS

Bovete håller väldigt bra i kylskåpet så du kan med fördel göra ett storkok av bovetegröt och låta stå i kylskåpet som du sedan kan ta av under veckan.