Morot – och potatissoppa med citron och ingefära + bilder från helgens Skördemarknad
I söndags deltog jag i evenemanget ”Öppen trädgård och skördemarknad” på Tjärnvik gård i Hälsingland. Det var en superfin dag med strålande vackert väder, härliga människor, fantastiskt energi, god mat och massvis av fin skörd. Jag bjöd på bovetegröt, morot – & potatissoppa, grönkålschips och hummus – vilket till min stora glädje var uppskattat av gästerna. Receptet på soppan kommer precis som utlovat här! Jag hann tyvärr inte med att fotografera så mycket under dagen, men några bilder från evenemanget hittar du längst ner i inlägget.
INGREDIENSER
7 dl vatten
600 g morötter
450 g potatis
1/2 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
Rivet skal av 2 citroner
Saft av 1/2 citron
1/2 dl färsk riven ingefära
1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 msk örtsalt, mer eller mindre efter behag, om du använder vanligt salt kan du behöva minska mängden
5 dl kokosmjölk
GÖR SÅ HÄR
Skrubba morot och potatis, skala eventuellt beroende på hur dom ser ut. Skär sedan i ungefär lika stora bitar.
Häll upp 7 dl vatten i en kastrull och lägg i morötterna och potatisen. Låt koka under lock tills dom blivit mjuka.
Under tiden steker du lök och vitlök på svag värme i lite olivolja.
Ha sedan i den stekta löken och vitlöken, ingefära, citron, agave sirap, kokosmjölk och kryddor i kastrullen med morötter och potatis och mixa med stavmixer.
Låt puttra en stund och smaka sedan av med mer kryddor efter behag.
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.