glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_7glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_9 glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_6 mandelkvarn_pistagemjol_hurbrasomhelst pistagekram_hurbrasomhelst glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_2 glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_3 glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_1 glutenfria_kardemummaknyten_med_pistagekram_hurbrasomhelst_4

Wooow! Dessa kardemummaknyten med pistagefyllning är inte bara super-mag-vänliga (glutenfria, raffinerat sockerfria, mejerifria och utan ägg) – dom är också MEGAGODA! Och superenkla att göra. Jag vet att jag ofta skriver det i mina recept, men jag menar det också! Gott och enkelt och bra för kroppen – kan det bli så mycket bättre? Om du är baksugen denna söndag så är det dessa du ska kasta dig över, jag lovar, du blir inte besviken. Låt det väl smaka!

INGREDIENSER

ger ca 15-18 små knyten

1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten

2 msk bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa himmalayasalt

3 msk kokossocker alt. sukrin gold eller annan valfri sötning
1 tsk kardemumma
1 dl valfri mjölk
2 msk kokosolja

PISTAGEKRÄM

1 1/2 dl skalade, osaltade pistagenötter
1 1/2 msk kokosolja
1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Nypa himmalayasalt
Nypa äkta vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills du har en tjock, geléaktig massa.
3. Blanda ihop mjölk, sötning, kardemumma och kokosolja på svag värme i en kastrull.
4. Blanda alla torra ingredienser till bullarna.
5. När chiafrön blivit en tjock, geléaktig massa blandar du dom torra ingredienserna, chiagelén och mjölk – och kardemummablandingen från kastrullen till en jämnt smet. Låt stå i 5-10 minuter och svälla.
6. Under tiden gör du pistagekrämen. Om du har en mandelkvarn eller en kaffekvarn maler du dom skalade pistagenötterna i den till ett fint mjöl. Om du inte har det går det bra att mixa dom till ett fint mjöl i en hushållsmaskin eller blender. Blanda sedan pistagemjölet med kokosolja, agave sirap, salt och vaniljpulver.
7. Om bulldegen nu fortfarande är väldigt kladdig kan du pudra på lite mer kokosmjöl på den och blanda en sväng till. OBS, den ska inte vara torr, den kommer fortfarande vara något kladdig men inte så pass att den inte går att jobba med, se bilderna ovan för riktlinje.
8. Lägg sedan degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den jämnt över hela bakplåtspappret. Inte tunnare än 3 mm, då blir den svår att jobba med. Hellre att den är lite tjockare. Se bilderna för riktlinje av tjocklek. Ta av översta pappret och skär sedan ut fyrkanter i degen och lägg en klick pistagekräm på varje ruta. Vik ihop varje knyte genom att vika kanterna diagonalt mot varandra. Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna på galler innan servering.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, mejerifri. Kan enkelt göras utan nötter genom att t.ex. fylla med solroskärnesmör eller hampafrösmör istället för pistagekräm.

HÅLLBARHET & FÖRVARING

Förvaras sval, håller säkerligen upp till en vecka i kylskåp. Värm på för nybakad känsla. Kan även frysas.