halsosam_granola_hurbrasomhelst.se_2blotlaggda_notter_hurbrasomhelst.se_2_halsosam_granola_hurbrasomhelst.se_3halsosam_granola_hurbrasomhelst.se_1_halsosam_granola_hurbrasomhelst.se_4

Denna fantastiska granola med tahini i har jag fått äran att testa genom Jenny Mustard som är the mastermind bakom receptet. Vi har samma bokförlag och har på den vägen blivit blogg – och bokvänner. Hon har nyligen släppt en helt makalöst fin bok som heter ”New Vegan”. Den är fullproppad med en massa nytänkande veganska recept. Precis som Jennys blogg är. Nu har vi gjort ett så kallat receptbyte och provat varandras recept. Jenny gjorde min avokadoglass och jag har gjort hennes granola – som för övrigt är magiskt god och passar minst lika bra som både frukost, mellanmål och dessert om du frågar mig. Recept på granolan kommer nedan, hoppas det smakar!

INGREDIENSER 

2 1/2 dl dadlar, blötlagda i en par timmar
1 dl tahini
Vatten från blötläggningen av dadlarna
7 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl valfria nötter, jag använde mandlar och hasselnötter och blötlade även dessa, men det är valfritt. 
1 dl plommon
1 dl russin
1 dl solroskärnor
1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk kanel
1 nypa kardemumma

SERVERINGSFÖRSLAG

Havreyoghurt
Blåbär
Hallon
Granatäpple
Pumpakärnor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 150C.
Mixa dadlar och tahini till en krämig blandning. Ha i en skvätt av blötläggningsvattnet från dadlarna vid behov. (se video hos Jenny för konsistensguide.)
Blanda dadel – och tahinikrämen tillsammans med dom torra ingredienserna i en stor skål tills allt är täckt med dadel – och tahinikrämen,
Sprid sedan ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och sätt in den i ugnen.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den är gyllene. Låt den svalna innan du serverar den. Den blir härligt frasig på utsidan och tuggig på insidan!

FRI FRÅN

Glutenfri*, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg.

*Havre i sig är naturligt glutenfritt men behandlas ofta tillsammans med produkter som innehåller gluten, så om du vet med dig att du inte mår bra av att äta havre kan du t.ex använda bovete – eller hirsflingor istället för havregryn.