tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_3tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_4 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_5tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_12 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_11tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_20 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_10 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_9 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_8 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_17tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_7 tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_14tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_18tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_19Sist vi var på Tjärnvik Gård (det är några veckor sedan som ni ser på bilderna, jag går inte i shorts i den nuvarande temperaturen) fick vi en fantastisk rundtur på gården av gårdsägaren Anders. Det var en fröjd att följa med honom runt bland alla odlingar. Han berättade lyriskt för oss om hur allt började, hur han inte kunde någonting om odling men hur han bara bestämde sig för att han faktiskt skulle lära sig och gick då en yrkesutbildning inom odling. Av den anledningen att han ville vara med att rädda världen. Rädda miljön. Genom att bidra med ekologiska och närodlade grönsaker, föreläsa och driva projekt och organisationer inom lokalt arbete. Alla strån till stacken är bra strån och jag blir så inspirerad och imponerad över människor med sådant driv och kunskap. Vi botaniserade runt bland bovete, zucchini, gurka, bladspenat, persilja, piplök, svedjerova, kålrabbi (vackraste som finns, det är den lila), savojkål, grönkål, svartkål, potatis, krondill.. Ja ni fattar, det är helt magiskt där ute.

Av det vi inhandlade gjorde vi en underbar ljummen potatissallad med bland annat fänkål, stekt potatis, grönkålschips och en citrondressing ovanpå. Givetvis kan du själv välja vilka grönsaker du vill ha i. Receptet på vad jag använde hittar du nedan.

Ljuvlig ljummen potatissallad

Färskpotatis
Bondbönor, eller andra valfria bönor
Fänkål
Gurka
Bladspenat, eller andra valfria salladsblad
Kålrabbi, eller rädisa
Svedjerova, eller majrova
Broccoli*
Piplök, eller salladslök eller purjolök

Grönkålschips (recept, klick)

Kokosolja att steka i

Dressing

Saft och skal från en halv citron
Några droppar agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av och låt stå kylt till servering.
2. Strimla kålrabbi och svedjerova. Gör spagetti av gurkan i en spiralizer. Eller strimla tunna skivor på längden.  Strimla piplöken och dela broccolin i mindre bitar. Lägg sedan upp grönsakerna på tallrikar.
3. Skär potatisen i tunna skivor och stek gyllenbruna i kokosolja, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan för att svalna något.
4. Under tiden slänger du in grönkålschipsen enligt recept här (klick).
5. Stek sedan bondbönorna i lite kokosolja. Toppa med havssalt. Stek fänkålen i lite kokosolja. Toppa med örtsalt. Ställ åt sidan för att svalna något.
6. Lägg upp dom ljumma ingredienserna på den kalla salladen och ringla över dressing. Toppa med grönkålschips!

*Det gula på salladen är vackra broccoliblommor.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.

LÄS OCKSÅ

Tips på ekogrönsaker i Hälsingland, Tjärnvik gård (klick)