rodbetswraps_hurbrasomhelst.se_4_rodbetswraps_hurbrasomhelst.se_1

Recept: baka egna wraps utan gluten, mejeriprodukter, ägg eller socker – och med rödbetspulver!

Kommer ni ihåg nypontunnbröden (klick), tunnbröden (klick) och semmelwrapsen (klick) som jag gjort tidigare? Det här är en underbar och färgsprakande följeslagare till dessa – rödbetswraps utan gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter och ägg. Prova, prova, prova. Trevlig helg!

Detta är ett #ÖNSKEINLÄGG med följande tema: ”Steg-för-steg-inlägg” och ”veganskt bröd”.

Ingredienser till 5 st wraps

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten (1 dl + 1 msk)
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk rödbetspulver
1 msk fiberhusk
1 tsk mortlad kummin, kan uteslutas
En nypa salt

1 msk smält kokosolja
1/2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör om i chiafröna igen. Låt stå tills du har en geléaktig massa.
5. Blanda sedan ihop chiafrön med kokosoljan, dom torra ingredienserna och mjölken till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens. Låt degen svälla 3-4 minuter.
6. Dela degen i 5 lika stora delar.
7. Ta en degbit och rulla den till en rund boll i din hand, lägg den på ett bakplåtspapper och platta till den.
8. Lägg ett till bakplåtspapper öve och kavla ut den till ett runt bröd, ca 2-3 mm tjockt.
9. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter, en eller två åt gången beroende på hur stora plåtar du har. Håll koll så att dom inte bränns i kanterna. Repetera tills du har gräddat alla 5 bröden. Låt svalna innan servering.
10. Servera med valfri fyllning, jag hade kokt ägg, sallad och purjolök.

FRI FRÅN
Rödbetswrapsen är glutenfria, raffinerat sockerfria, mejerifria och utan ägg.

FÖRVARING OCH HÅLLBARHET
Går helt klart bra att spara i kylskåpet några dagar i tätt återsluten förpackning. Värm på för nybakad känsla.

ISTÄLLET FÖR
Om du inte vill använda rödbetspulver kan du istället ta bovete, quinoa, teff eller potatismjöl t.ex. Det går säkerligen bra att byta ut övriga mjölsorter också, tänk då på att du kan behöva öka eller minska mängden för att uppnå optimal konsistens. Använd bilden överst i blogginlägget som riktlinje för konsistensen.

TIPS
När du ska dra av det översta bakplåtspappret innan tunnbröden ska in i ugnen kan det vara så att brödet inte vill släppa från det översta pappret på vissa ställen, sätt då tillbaka pappret och gnugga lite lätt på just det stället där det håller på att fastna så går det lättare att dra av pappret. Om du märker att din deg och din sort av bakplåtspapper inte alls gillar varandra och fastnar mycket så kan du olja in båda sidorna av bakplåtspappret med lite kokosolja innan du kavlar ut nästa bit.