glutenfri_rabarberkaka4 glutenfri_rabarberkaka5glutenfri_rabarberkakaHär kommer som utlovat receptet på rabarberkakan med vaniljkrämen! Kakan blir tack vare mandel – och kokosmjölet väldigt saftig och härligt kompakt men ändå mjuk och liksom smälter i munnen. Lycka till och trevlig helg!

RABARBERKAKA

2 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk nystött kardemumma
2 tsk kanel
1 krm äkta vaniljpulver
2 krm örtsalt

2 ägg
1/2 dl agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 msk smält kokosolja
3 1/2 dl fet, rinnande kokosmjölk alternativt annan valfri mjölk
ca 250 g rabarber, skalad och hackad
2 msk citronsaft

VANILJKRÄM

4 äggulor
2 dl rumsvarm kokosgrädde – en fet, krämig och rinnande variant, t.ex Santa Maria i tetraförpackning ELLER havregrädde
1 krm äkta vaniljpulver
Några droppar
Sötning efter behag, jag använde både agave sirap och sukrin melis
3/4 tsk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200C.
2.Blanda alla torra ingredienser i en skål, häll därefter i dom blöta och blanda väl till en tjock smet.
3.Häll upp i en smörad sockerkaksform, jag använde en med hål i mitten.
4. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 min och lägg sedan på galler för att svalna.
5. Under tiden gör du vaniljsåsen genom att lägga äggulor, vanilj, sötning och kokos – eller havregrädde i en kastrull. Sikta ner potatismjölet och vispa under tiden. Ställ sedan kastrullen på plattan och låt koka upp tills du ser första bubblorna och vaniljsåsen börjar tjockna. Ta då av kastrullen från plattan och fortsätt vispa tills du har en krämig vaniljkräm. Smaka av med citronsaft och sötning. Om du tycker att den är för lös kan du antingen tillsätta en till äggula och låta det sjuda en stund till, eller en gnutta extra potatismjöl.
6. När kakan har svalnat och satt sig har du kokosolja i en stekpanna och steker några kakbitar gyllenbruna och frasiga. Servera med vaniljsåsen!