_MG_0204_liten _MG_0207_liten _MG_0241_liten2_MG_0314_liten _MG_0307_liten_MG_0284_liten

Baka eget tunnbröd utan gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter och ägg!

Dom är helt makalöst goda och får verkligen mig som saknat tunnbröd att hoppa upp och ner i taket av glädje. Minns ni semmelwrapsen (läs mer) jag gjorde häromdagen? Det här är samma grundreceptet men med en annan kryddning. När ett recept klaffar så här bra, har så här bra näringsinnehåll och dessutom är så enkelt att göra så är lyckan stor vill jag lova.

Ingredienser 4 st tunnbröd

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten

2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
0.75 msk fiberhusk
0.75 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
2 tsk brödkryddor
1 nypa salt

1/2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225C.

2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om.

4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör om i chiafröna igen.

5. Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens. Låt degen svälla 3-4 minuter.

6. Dela degen i 4 lika stora delar.

7. Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper, ca 2-3 mm tjocka.

8. Grädda i mitten av ugnen i 4-6 minuter, en eller två åt gången beroende på hur stora plåtar du har. Håll koll så att dom inte bränns i kanterna, mina fick gå en halv minut för länge som man kan se på bilderna. Låt svalna innan servering.

9. Servera med valfri fyllning.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg.

Förvaring och hållbarhet: Godast färska men går absolut bra att spara i kylskåpet några dagar. Värm på för nybakad känsla.

Istället för: Du kan byta ut potatismjölet mot t.ex bovetemjöl eller pofiber. Det går säkerligen bra att byta ut övriga mjölsorter också, tänk då på att du kan behöva öka eller minska mängden för att uppnå optimal konsistens. Använd bilden överst i blogginlägget som riktlinje för konsistensen.

Tips: När du ska dra av det översta bakplåtspappret innan tunnbröden ska in i ugnen kan det vara så att brödet inte vill släppa från det översta pappret på vissa ställen, sätt då tillbaka pappret och gnugga lite lätt på just det stället där det håller på att fastna så går det lättare att dra av pappret. Om du märker att din deg och din sort av bakplåtspapper inte alls gillar varandra och fastnar mycket så kan du olja in båda sidorna av bakplåtspappret med lite kokosolja innan du kavlar ut nästa bit.