_MG_8050_liten _MG_8153_liten _MG_8192_liten_MG_8207_liten

Det här är en av dom absolut godaste glassarna jag vet. Svartpepparglass. Smaka bara på det ordet. Krämigt, lent, sött, vaniljigt och med en helt fantastisk ton av hetta och smak av svartpeppar. Några av er kanske rynkar på näsan och andra av er kanske har erfarenhet av svartpeppar i desserter tidigare. Själv älskar jag jordgubbar och svartpeppar, till exempel. Sen är jag ju som många av er vet generellt ett fan av att laborera i köket. Låt det väl smaka!

Svartpepparglass, ca 1 liter

6 ägg, separerade
1 1/2 dl kokossocker
5 dl vispad grädde av valfri sort*
1 dl valfri mjölk*
3 msk agave sirap, alt. yacon – eller lönnsirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 vaniljstång, alt. 1 krm äkta vaniljpulver
1 1/2 tsk finmalen svartpeppar, gärna mortlade hela korn eller nymalen för extra mycket smak, men köpt finmald går också bra

Topping: Lingon. Tranbär eller rödavinbär är också smarrigt.

Kolasås

3 dl fet kokosmjölk
0.75 dl kokossocker
1/2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 krm äkta vaniljpulver
1 nypa havssalt

Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dom tillsammans med hela stången i en kastrull med svartpeppar, mjölk och agave sirap och låt sjuda i en kastrull på låg värme medan du förbereder övriga ingredienser. Separera äggen och lägg gulor och vitor var för sig i en varsin skål. Vispa gulorna med kokossockret luftigt, gärna med elvisp. Vispa grädden fluffig. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet. Kör det i en glassmaskin tills du har en krämig glass och frys den sedan. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa den på en gång och röra om då och då. Under tiden glassen fryser kokar du ihop din kolasås genom att låta samtliga ingredienser till kolasåsen koka i en kastrull tills du har en krämig kola. Brukar ta mellan 10-25 minuter beroende på hur vid kastrull du har. Det bubblar mycket och det ska det göra. Vispa då och då i kolasåsen. Häll sedan upp den i en ren glasburk med lock och låt svalna innan servering. Förvaras sedan i kylskåp. 

*Tips: Du kan till exempel använda lätt vispad kokosgrädde, jag använder en rosa tetra från Garant som är väldigt bra, häller då av den lilla skvätten vatten som finns i först. Du kan även använda komjölsgrädde, sojagrädde, havregrädde eller annan valfri grädde. Vad det gäller mjölk är det lika valfritt där, du kan använda komjölk, rismjölk, kokosmjöl osv.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri om du använder mejerifri grädde och mjölk, nötfri. Kan göras äggfri genom att byta ut äggen mot cirka 2 dl cashewnötsmör + 1 msk smält kokosolja.