_MG_1387_liten _MG_1643_liten

Här kommer ett riktigt härligt och enkelt recept på pepparkakor som passar fint till andra adventsfika på söndag.

Pepparkakor

2 1/2 dl mandelmjöl
1 dl quinoamjöl
1 tsk bikarbonat

1 1/4 tsk mald kanel
1 1/4 tsk mald ingefära
1 1/4 tsk mald nejlika
1/4 tsk flingsalt
60 g kokosolja eller smör
1/2 dl honung alt. agavesirap eller yaconsirap, alt. annan valfri flytande sötning

1 ägg

Degen ger ca 30 st pepparkakor beroende på hur stora och tjocka du gör dom.

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Smält matfett, salt, honung och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna och ägget till en jämn deg. Dela degen i 3-4 delar och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper. Lägg dom sedan på en plåt och ställ in i kylskåpet i minst 45 min, gärna över natten. Om du låter degen stå över natten kan du skippa att kavla ut dom i förväg, men det underlättar såklart oavsett att ha det momentet färdigt innan man börjar att stansa ut. Kavla oavsett ut dom mellan två bakplåtspapper när du väl ska kavla så slipper du att degen fastnar i kaveln!

Sätt ugnen på 175 C. Ta sedan ut en deg i taget och stansa ut pepparkakor. Ta med hjälp av en kniv bort överflödig deg. Dra över bakplåtspappret med dom utsansade pepparkakorna på en plåt och grädda dom i mitten av ugnen i 4-10 minuter beroende på hur tunna eller tjocka du gör dom. Håll koll, pepparkakor har en tendens att brännas fort. Lägg sedan den överflödiga degen i kylskåpet medan du tar ut nästa utkavlade deg och fortsätter stansa ut pepparkakor. Försök generellt att hålla degen du arbetar med så kall som möjligt, om den blir för varm kan den bli lite klibbig att hantera. När du gjort alla tre degar kavlar du ut den kvarstående degen mellan två bakplåtspapper och upprepar sedan proceduren tills du inte har någon deg kvar. Jag brukar alltid äta den sista degklumpen dock, både för att det är gott och för att jag tröttnar på att stansa kakor.

Låt kakorna svalna helt på galler innan servering. Krispigast och godast blir pepparkakorna om du förvarar dom i kylskåp.

Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri (om du väljer kokosolja) och nötfri.

Tips! Du kan även använda t.ex kokosmjöl eller kikärtsmjöl istället för quinoamjölet.

820eeb93cb55c9936feb5bebdf1f0057_980x0_c_85_ns_v41