_MG_0631_liten_2_MG_0657_liten_MG_0741_liten_2_MG_0694_liten _MG_0679_liten_MG_0709_liten_MG_0864_liten_1_MG_0759_liten _MG_0886_liten

Bryter så här i juletider helt okristligt av med en inte alls så julig rätt. Det tycker jag är väldigt passande, även om jag älskar allt vad julmat och julbak heter så har jag ett stort behov för fräscha smaker året om och det finns inget jag älskar att överdosera så mycket som koriander och syrlig lime. För det inte sagt att det inte går att göra julmat fräscht, det kommer det bli mycket av här på bloggen i december. Här nedan har du i alla fall ett helt fantastiskt recept med smaker som kommer få dig att jubla. Om du som jag gillar kombinationen lent, chunky, syrligt, sött, salt och fräscht vill säga. Du kan såklart använda köpta kokoschips om du inte vill bemöda dig att öppna och rensa en hel kokosnöt.

Rostad butternut

1/2 butternut
Några nypor flingsalt
Saften av 1/2 lime
Olivolja
Färsk koriander
2 vitlöksklyftor, krossade och grovt hackade

Gör så här: Sätt ugnen på 225 C. Dela din butternut i två delar, kärna ur den och spara gärna kärnorna, dom ska med på plåten vid rostningen sen. Skala butternuten med en potatisskalare, vass kniv eller osthyvel. Hacka den sedan i jämnstora mindre bitar. Lägg bitarna på en plåt tillsammans med några nypor flingsalt, färsk koriander, vitlök, limesaft och lite ringlad olivolja. Vänta med att lägga på kärnorna. Ställ in plåten i mitten av ugnen och rosta i ungefär 30-40 minuter beroende på hur stora bitar du gjort och vilken yta du önskar. När det är ungefär 15 min kvar av tiden för butternuten kan du lägga på kärnorna, om du lägger med dom från början riskerar dom att brännas. Under tiden du rostar butternut och kärnor kan du göra kokos – och linskräm, se recept nedan. 

Kokos – och linskräm

500 g röda okokta linser
Saften av 1 lime
1 dl fet kokosmjölk
1 dl vatten, gärna från kokosnöten
1 rågad msk kokosolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk honung
2-3 tsk örtsalt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här: Koka linserna. Koka dom gärna så pass länge att dom kokar sönder och blir mos. Häll sedan av eventuellt överflödigt vatten och ha i resterande ingredienser i krämen. Smaka av.

Förslag på tillbehör

Färsk koriander
Granatäppelkärnor, syns dock inte i bild
Köttet av 1/2 färsk kokosnöt, finhackad och lätt rostad i en torr stekpanna med lite salt
Limeklyftor för extra syra vid servering

Tips vid öppning av kokosnöt: Om du har en borr hemma är det smart att borra ett håll i kokosnötten först och hälla ut vattnet i en skål och spara det. Då kan du gå ut på gatan och slänga kokosnöten i asfalten så öppnas den väldigt fint och enkelt! Om du inte har en borr och inte orkar gå ut kan du ta baksidan av t.ex en kniv och med relativt mycket kraft knacka runt kokosnöten tills den börjar spricka, var då beredd med en skål under så att kokosvattnet har någonstans att ta vägen. För att få ur köttet sen knackar du ännu mer på den så lossnar det yttersta skalet, kvar blir då ett tunt brunt skal på själv köttet så du skär bort med en vass kniv. Jag har även läst att det skalet lossnar lättare om man rostar hela kokosnöten i ugnen, det är dock inget jag hunnit prova än. Har ni fler tips på hur man enklast får ut kokosköttet? Som förövrigt är så gudagott att jag vet inte vad.

Fri från: Glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, äggfri, nötfri.