Saffranssnurror, veganska glutenfria Saffranssnurror, veganska glutenfria Saffranssnurror, veganska glutenfria

Saffranssnurror utan ägg, mejeri, gluten & går enkelt att göra utan nötter.Det här var ett minst sagt lyckat och trevligt expriment som jag bara måste dela med mig av till er. Det är väl kanske världens vänligaste fikabröd som du kan bjuda alla gäster på oavsett intolerans och val av kost. Är det inte fantastiskt så säg?

Ingredienser

Recept till 6-8 saffranssnurror

1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
2 msk bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa örtsalt

3 msk kokossocker
0.25-0.5 g saffran, beroende på hur mycket du gillar saffran
1 dl valfri mjölk, t.ex rismjölk
2 rågade msk kokosolja

Mandelmassafyllning

3 msk mandelmjöl
1 msk valfri mjölk, t.ex rismjölk
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1/2 krm äkta vaniljpulver

Toppingförslag

1/2 dl hackad mandel
Någon tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C.

Blanda chiafrön med vatten och låt det stå tills det bildat en geléliknande massa. Blanda sedan mjölk, saffran, kokosolja och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills kokossockret och kokosoljan smält. Blanda alla torra ingredienser. Vispa sedan ner dom i mjölkblandningen och addera chiablandningen. Vispa kraftigt och länge tills du har en tjock, jämn smet. Låt smeten stå och svälla i 7-8 min.

Under tiden gör du mandelmassan som du enkelt gör genom att blanda alla ingredienser. Olika mandelmjöl absoerbera olika mycket vätska, du kan eventuellt få lägga till mjöl eller vätska för att få den konsistens du vill ha. Tänk på att mandelmjöl också sväller ju längre det står. Smaka av.

Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken eller ett bord och lägg den svällda degen på bakplåtspappret. Pudra eventuellt lite kokosmjöl på toppen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och kavla ut en jämn platta som är ca 1/2-1 cm tjock. Ta bort det översta pappret och ha på mandelmassa, hackad mandel och eventuellt lite ringlad agave sirap.

Rulla med hjälp av bakplåtspappret ihop degen. Skär degen i 6-8 bitar och lägg bitarna i muffinsformar. Jag brukar peta ut och ”öppna upp” kanterna lite på bullarna för att dom ska bli ännu finare när dom gräddas.

Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Fri från

Gluten, ägg, raffinerat socker och mejeri.

Tips

Om du vill ha en nötfri mandelmassa kan du t.ex mala solroskärnor i en mandelkvarn och använda istället för mandelmjölet. Du kan också använda sesammjöl.