Saftig saffranskaka Saftig saffranskaka

Saftig saffranskaka med jordgubbskräm & kokosgrädde! Den här kakan slängde jag ihop på ett kick när jag skulle få besök härom veckan. Dessvärre gick det så fort att jag inte har ett exakt recept på den, vilket var synd för den blev helt himmelskt god. Jag har däremot ca mått som jag gärna delar med mig av. Det du kan tänka på är att smeten ska vara tjock och krämig, något stabbig, men inte torr.

Receptet ger 1 kaka i en normalstor ugnsform, typ gratängform

OBS, det här är bara ca-mått, jag har dessvärre inte exakta mått.

1/2 dl kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 ägg
1 banan
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl krämig kokosmjölk
0.75 – 1 g saffran
0.5 dl flytande sötning, jag hade lite agave sirap, lite yacon sirap och lite honung, alt. annan valfri flytande sötning
Pumpakärnor till topping

Jordgubbskräm: Koka upp jordgubbar med lite vatten och red med lite potatismjöl. Ha i en nypa vaniljpulver. Låt svalna.

Kokosgrädde: Vispa fet, krämig kokosmjölk lätt med lite citronsaft och vaniljpulver. Mer om kokosgrädde har jag skrivit här.

Gör så här: Sätt ugnen på 200C. Blanda alla torra ingredienser. Mixa sedan med resterande ingredienser till en slät smet. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, typ gratängform. Häll i smeten och toppa med pumpakärnor. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min eller tills kakan är klar i mitten.

Fri från: Gluten, raffinerat socker och mejeriprodukter.

Tips: Bör gå bra att ersätta äggen med chiaägg. 1 hönsägg = 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten till en geléliknande massa. Mer vätska kan behöva tillsättas i smeten då i och med att äggen utgör en stor del av vätskan.