_MG_3744_liten _MG_3755_liten _MG_3756_liten_MG_3768_liten2_MG_3791_liten_MG_3779_litenZucchinipasta med grönkålspesto & rostade tomater

Häromdagen pratade jag med en av mina kära vänner i telefon. Hon berättar i förbifarten att hon ätit zucchinipasta med pesto och rostade tomater till lunch. Jag behövde bara höra dom orden för att med en gång kasta mig i köket och göra det till mig själv. Det var otroligt längesedan jag åt både zucchinipasta och gjorde pesto så det var fasenimig på tiden. Det här är en så otroligt enkel rätt att göra som ändå känns väldigt lyxig och mättar bra.

Receptet ger ca 2 portioner

Grönkålspesto

1 dl cashewnötter
1/2 dl solroskärnor
2 stora nävar grönkål, ca 3-4 stora blad
1 mindre vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk örtsalt
1 tsk citronsaft
1 nypa svartpeppar
1/2 tsk agave sirap eller honung, alt. annan valfri flytande sötning
ca 1 dl vatten
Kokosolja till stekning

Rostade tomater

5-7 körsbärstomater
Lite flingsalt
Olivolja

Zucchinipasta

1 medelstor zucchini
Lite örtsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 150C.

Lägg cashewnötterna och solroskärnorna i en burk och fyll burken med vatten så att det täcker nötterna & fröna. Låt sedan stå i blöt i minst en timme, gärna längre.

Skär tomaterna i halvor och trä eventuellt upp dom på grillspett för dekorations skull. Ha på lite flingsalt och olivolja. In i ugnen i minst 1 timme, gärna längre.

När nötterna & fröna varit blötlagda i minst 1 timme är det dags att göra i ordning grönkålsbladen. Skär bort den grövre lite trådiga mittvenen. Skär sedan bladen i mindre bitar. Stek grönkålen med vitlöken i lite kokosolja till bladen blivit mjuka och fått färg.

Häll sedan av vattnet från nötterna & fröna och häll över dom i en stor bunke. Lägg även i grönkålsbladen och vitlöken. Ha i salt, peppar, citron, sötning och vatten och mixa med en stavmixer till en jämn fin kräm. Du kan med fördel göra det här i en mixer.

Ta en osthyel eller mandolin och skär tunna skivor av zucchinin, skär sedan 1-2 cm breda zucchinibandpasta av dom tunna skivorna. Stek dom i samma panna som du stekt grönkålen i, på så sätt får dom en god smak, du behöver inte ha i mer olja om inte pannan är helt torr. Stek zucchinin tills dom mjuknat något och fått färg.

Servera zucchinipastan med grönkålspeston och dom rostade tomaterna. Ha eventuellt lite flingsalt och olivolja på innan servering.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, ägg och mejeriprodukter.

Tips: Du kan också använda t.ex bladspenat, persilja, basilika eller ruccola till peston istället för grönkålen. Du kan också använda bara solroskärnor och utesluta cashewnötterna. Du kan även använda ett färdigt nöt – eller frösmör istället för att blötlägga nötterna & fröna.