_MG_5980_liten_MG_5853_liten_MG_5955_liten_MG_5975_liten

Underbara semlor med mandelmassa & kokosgrädde

Imorgon är det fettisdagen. Det firas med inget mindre än ljuvliga, saftiga, mjuka semlor! Hallelulja, för denna fantastiska dag! Mina semlor är som mina flesta recept här på bloggen gluten, mejeri och raffinerat sockerfria. Receptet räcker till 6 större eller 12 mindre semlor.

Ingredienser semlor:

3/4 dl kokossocker
1 dl grovmalt mandelmjöl
1 dl finmalt kokosmjöl
1 dl potatismjöl alt. Fiberfin
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kardemumma
1 krm salt
3 msk kokosolja
3 ägg
2 1/2 dl vegetabilisk mjölk

Lite sukrin melis att pudra på dom färdiga semlorna, valfritt

Ingredienser mandelmassa:

1 dl finmalt mandelmjöl alt. grovmalt mandelmjöl, använd i så fall bara 3 msk mjölk
1/2 dl vegetabilisk mjölk
1 msk agave sirap alt. yacon sirap, alt. annan valfri flytande sötning

Ingredienser kokosgrädde:

200 ml fet kokosmjölk*
1 tsk agave sirap alt. yacon sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 tsk citronsaft
1/2 krm vaniljpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 C och sätt in en tom plåt nederst.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Smält kokosoljan tillsammans med kardemumman. Vispa ner mjölk och 2 ägg + 1 äggula, blanda med dom torra ingredienserna.

4. Vispa äggvitan till ett vitt skum och vänd ner i smeten. Smeten ska vara tjock och krämig. Låt smeten stå i 5 minuter.

5. Forma med hjälp av en sked eller lätt fuktade händer fina bullar som du lägger i smorda muffinsformar. Sätt in dom i ugnen och skvätt 1 msk vatten på den tomma plåten nederst. Stäng luckan fort. Grädda i 10-15 minuter om du gör små, 20-25 min om du gör stora. Eller tills dom är gyllenbruna.

6. Under tiden blandar du ihop ingredienserna till mandelmassan genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Addera mer mjölk, mjöl och sötning till önskad konsistens och smak.

7. När semlorna är klara låter du dom svalna en stund. Skär sedan ett topplock och forma ett litet håll där du lägger mandelmassa och en klick kokosgrädde.

*Jag använder fet kokosmjölk i tetra. För att veta att du hittat riktigt fet kokosmjölk kan du skaka lite lätt på förpackningen, det ska då låta stumt och inte skvalpigt. För att vispa den använder du bara det översta lagret, inte vattnet. Vispa med elvisp eller för hand tills du har en fin jämn grädde. Addera agave eller yacon sirap, citron och vanilj och vispa lite till.

Fri från: Gluten, raffinerat socker och mejeriprodukter. För att göra dom veganska kan du göra ”flax eggs” genom att blanda 1 msk krossade linfrön med 3 msk hett vatten och rör tills du har en geléaktig konsistens, detta ersätter 1 ägg. Om du inte vill använda mandelmjöl bör det gå bra att ersätta det med t.ex malda solroskärnor. Om du inte vill använda kokosmjöl bör det gå bra att ersätta med t.ex kikärtsmjöl.