Bra att ha hemma i skafferiet

Det har varit en stor efterfrågan efter ett blogginlägg om vad som är bra att ha hemma i skafferiet för att enklast kunna hänga med i mina recept. Er önskan är min lag, här kommer en samling av skafferitips. Självklart behöver du inte allt det här för att kunna laga goda grejer, men jag skriver en rad om det jag använder mest och tipsar dig som vill avancera med fler alternativ.

Generellt är mitt mål att alltid köpa så mycket ekologiskt som möjligt, helt enkelt för att det är bäst både för mig och för naturen. Om det dessutom går att få tag i lokalt odlad mat som också är ekologisk är det dubbel-vinst.

Anledningen till varför jag undviker gluten, socker och animaliska mjölkprodukter i min kost är enkel: Jag mår bäst så. För att göra en lång historia kort har jag under hela mitt liv haft krångel med både mage och tarm. Sedan jag testade att rejält skära ner på dessa tre livsmedel är jag som en ny person och min kropp har responderat otroligt positivt på flera plan, både fysiskt och psykiskt.

Viktigast för mig är att ha en balans som är Hur bra som helst för just mitt liv. Varierad kost med en fin balans av protein, kolhydrater och fett. Jag har ingen pekpinne hängande över mig utan lever och äter efter hur jag känner mig och mår. Jag lyssnar på min kropp och känner efter vad den behöver och vill ha enligt dagsform och fysisk aktivitetsnivå.

Kom gärna med feedback och frågor om du funderar över något!

mjol

Mjöl
När det kommer till mjöl finns det en uppsjö av goda glutenfria alternativ. Om du har en mandelkvarn kan du mala vilka frön och nötter som helst till mjöl, en bra investering om du tycker det är kul att pyssla själv.

Mandelmjöl – Sött och nötigt i smaken. Passar bra till bröd, bullar, kakor, wraps, kex, paj, pizza, panering mm.

Kokosmjöl – Sött och nötigt i smaken. Passar bra till bröd, bullar, kakor, proteinbars, panering mm.

Bovetemjöl – Mild i smaken. Passar bra till bröd, kakor, bullar, kex, paj, pizza mm.

Teffmjöl – Mild i smaken. Smakar ”brödigt”. Passar bra till bröd, kakor, bullar, kex, paj, pizza mm.

Sesammjöl – Nötig i smaken. Passar bra till bröd, kex, knäcke, pizza, paj, panering, hummus mm.

Kikärtsmjöl – Nötig i smaken. Passar bra till bröd, kex, knäcke, pizza, paj, panering, hummus mm.

Fler alternativ: Rismjöl, Hasselnötsmjöl, Quinoamjöl, Sojamjöl, Hampamjöl, Linsmjöl, Amaranthmjöl, Hirsmjöl, Majsmjöl*

Var kan jag köpa mjölerna?
Sverige: Dom allra flesta ovanstående mjölsorterna finns i välsorterade matbutiker som t.ex Coop och Ica. Det finns även på hälsokost.
Norge: En hel del finns på välsorterade matbutiker som t.ex Ica & Meny. Annars finns det på hälsokost.

*Bra att veta: Om du är väldigt känslig mot gluten kan du också reagera på majs. Personligen går det helt fint för min mage, men det är väldigt individuellt.

sotning

Sötning
Naturliga och bra sötningsmedel finns det många varianter av. Det står oftast på förpackningarna hur du ska dosera.

Honung – Blommig och rund i smaken. Passar bra i såser, choklad, frostings, att ringla över desserter, som förkylningskur mm. Honung är förmodligen det äldsta sötningsmedlet människan använt. GI värdet är lägre än vitt raffinerat socker men ändå relativt högt. Istället har honung många andra fördelar eftersom den innehåller massor av nyttigheter som har fungerat som läkemedel och stärkande tillskott sedan långt tillbaka i tiden. OBS! Om du hettar upp honung över 40 C försämras den läkande förmågan då enzymerna som finns i honungen förstörs vid upphettning.

Agave-sirap – Kola-knäckig i smaken. Passar bra i såser, choklad, frostings, att ringla över desserter mm. Agavesirap utvinns ur rötterna på växten Agave.

Kokossocker – Kokossocker smakar fruktigt, liknande brun farin och råsocker. Kommer från kokospalmen.

Steviaextrakt – Stevia rebaudiana är en växt som kan användas som ett generellt sötningsmedel.  Det innehåller varken kalorier eller påverkar tänderna. Den är 300-400 ggr sötare än socker och bör därför användas med försiktighet. Det är glykosiderna som ger växten den söta smaken. Kan ha en bitter och lakrits-aktig bismak om du överdoserar.

Steviaströ/Steviasocker – Neutral i smaken. Stevia strö framställs genom att stevia blandas ut med erytritol, en sockeralkohol som tillverkas genom enzymatisk omvandling av glukos som finns naturligt i frukt och vissa grönsaker.

Sötsaker från naturen – Torkade dadlar, fikon, russin, aprikoser, plommon mm. är perfekt att använda som sötning i bars, bollar, bakning, såser mm. Blötlägg dom för att få mest möjliga medgörliga material att arbeta med, spara det goda blötläggningsvattnet och använd till smoothies, såser, bakning mm.

Fler alternativ: Daddelsirap, Lönnsirap, Yacon-sirap.

OBS! Jag anser generellt att man ska använda sötningsmedel oavsett sort med ”försiktighet”. Söta saker triggar sötsuget, oavsett om det är ett sötningsmedel som påverkar blodsockret eller inte. Allt med måtta, i vanlig ordning. 

Var kan jag köpa naturliga sötningsmedel?
Sverige: Stevia-strö, honung och agave-sirap finns i välsorterade matbutiker som t.ex Coop och Ica.
Norge: Honung finns i dom allra flesta matbutikerna. Sukrin finns på matbutiken Meny och ibland på Ica. Annars finns det på hälsokost.

fron_notter

Frön & nötter
Fyll på skafferiet till bredden med alla möjliga frön och nötter som du gillar, jag har en salig blandning av det mesta.

Nötter: Pinjenötter, cashewnötter, macadamianötter, pistagenötter, mandlar, valnötter, jordnötter, hasselnötter, paranötter mfl.

Frön: Chiafrön, solrosfrön, linfrön, psyliumfrön, sesamfrön, hampafrön, pumpakärnor, vallmofrön mfl.

OBS! Se upp för mögelsporer/mykotoxiner. Finns i ris, säd och nötter som lagrats länge, speciellt vanligt i cashewnötter och jordnötter. Försök köpa sånt som odlats i mindre skala, helst ekologiskt. Allt med måtta, i vanlig ordning.

Var kan jag köpa nötter och frön?
I välsorterade livsmedelsbutiker i både Sverige & Norge. Även på hälsokost.

gryn_sad

Gryn & säd
Gryn och säd är perfekt att ha hemma som tillbehör till mat, i biffar, såser, bakning osv. Nedanstående är mina personliga favoriterna.

Bovete – Rik på protein. Finns i flingor, gryn, puffar och som hel variant. Passar bra till gröt, biffar, pannkakor, bröd mm.

Quinoa– Rik på protein. Vanligast är vit, röd och svart quinoa men det finns också blå. Gott både till söta bakverk, i bröd, gröt eller som fyllning i biffar.

Amaranth – Rik på protein. Finns i flingor, puffar och som hel variant. Gott både till söta bakverk, i bröd, gröt eller som fyllning i biffar.

Fler alternativ: Hirs, Polenta, Soja, Råris mfl.

Var kan jag köpa gryn och säd?
Sverige: Vanligtvis i vanliga välsorterade matbutiker som t.ex Coop & Ica. Även på hälsokost.
Norge: Här kan du behöva leta efter en del på hälsokost men mycket finns i välsorterade matbutiker som t.ex Meny & Ica.

mjolk

Mjölk & dryck
Naturlig vegetabilisk mjölk är något du enkelt kan göra själv eller köpa färdig i butik.

Alternativ: Mandelmjölk, Hasselnötsmjölk, Rismjölk och Kokosmjölk är bara några av alla goda alternativ.

OBS! Se upp för konstgjorda konserveringsmedel, bindemedel, sötningsmedel etc. om du köper färdig nötmjölk. Läs innehållsförteckningen noga.

Var kan jag köpa vegetabilisk mjölk?
Välsorterade matbutiker i Sverige och Norge. Även på hälsokost.

olja

Olja & fett
Det finns så mycket goda och bra oljor att det är svårt att välja, men dom tre nedanstående är dom jag använder mest.

Kokosolja – Till stekning, matlagning, bakning, choklad, smoothies, dressingar, såser mm. Passar även utmärkt som hårinpackning, hudlotion & läppbalsam.  OBS! Välj en ekologisk, extra virgin, kallpressad.

Olivolja – Till sallader, dressing, såser, bakning, matlagning mm. Passar även utmärkt som hårinpackning, hudlotion & läppbalsam. OBS! Välj en ekologisk, extra virgin, kallpressad.

Rent mejerismör – Till stekning, matlagning, bakning mm. OBS! Välj ett ekologiskt alternativ.

Fler alternativ: Avokadoolja, jordnötsolja, tistelolja, sesamolja, mandelolja, ghee mfl.

OBS! Välj ekologiska högkvalitativa alternativt oavsett vilken typ av fett du köper. TIPS! Förvara dina vegetabiliska oljor mörkt och svalt för att undvika att dom härsknar.

Var kan jag köpa bra matfett?
Välsorterade matbutiker i Sverige och Norge samt på hälsokostaffärer.

notsmor

Nötsmör
Nötsmör är helt enkelt nötter som är mixade, ibland med lite olja och salt. Det är fantastiskt gott är enkelt att göra själv men finns också i flera varianter att köpa såsom mandelsmör, hasselnötssmör, jordnötssmör, cashewsmör, pistagesmör osv.

OBS! Se upp för sockerbovar när det gäller butiksköpta nötsmör, framförallt när det gäller jordnötssmör, läs ingredienslistan noga.

ovrigt

Övrigt

Bipollen – Sägs vara ett av naturens mest unika och kompletta födoämnen. Innehåller i princip alla enzymer och coenzymer som kroppen behöver. Pollenkornen, som är egentligen är klumpar av hanfröer från de växter som blivit besökta av biet och också kallas växt-pollen, sägs innehålla hela 22 olika aminosyror. Proteininnehållet sägs vara 5-7 ggr mer än i nötkött. Finns på hälsokostbutiker. Läs mer om bipollen här.

Fiberhusk – Ett väldigt bra bindemedel i glutenfri bakning. Består av 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Finns i välsorterade matbutiker i Sverige & Norge, även på hälsokost.

Proteinpulver – Ärtprotein, vassleprotein, äggprotein, sojaprotein, risprotein, hampaprotein mfl. Varianterna är många och det handlar om att hitta ett som passar dig i behov och smak. Perfekt som proteintillskott, att använda i bakning och matlagning generellt.

Äkta ekologiskt vaniljpulver – Något jag ofta använder i många av mina bakverk. Finns i bakhyllan i vanliga matbutiker i Sverige. I Norge hittar du det på hälsokostbutiker.