_MG_2859_litenGlutenfria plättar med äpple, kanel & rostad mandel

Jag gjorde plättar till söndagsfrukosten förra helgen som fick många lovord av dom som smakade. Så otroligt saftiga och goda, gjorda på bland annat kikärtsmjöl. Har du möjlighet att köpa kikärtsmjöl så råder jag dig att göra det – underbart att göra både pannkakor, bakning, hummus eller kikärtsbiffar av. Dessutom ett strålande bra innehåll med 22 g protein per 100 g.

Ingredienser: / 1 1/2 dl kikärtsmjöl, alternativt mandelmjöl eller kokosmjöl (0.6 US cup) / 4 rumstempererade ägg / 1 tsk bakpulver / 2 1/2 dl valfri mjölk, jag använde rismjölk (1 US cup) / 1 msk agave sirap, valfritt, alt. annan valfri flytande sötningEn nypa salt / En nypa kardemumma / 2 krm kanel / 1 äpple / Några mandlar

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Du kan gärna låta den stå och dra i 15-20 min så blir den ännu godare och lättare att ha att göra med i stekningen. Under tiden kan du hacka äpplen i tunna skivor. Hacka sedan mandlarna och lägg i en torr panna och rosta på medelhög värme. Ställ åt sidan. Häll smeten i en plättpanna eller gör dom i pannkaks-storlek i en vanlig stekpanna. Lägg några tunna äppelskivor på plättarna innan du vänder dom. Stek på medelhög värme några minuter på varje sida. Servera med rostade mandlar.

Fri från: Pannkakorna är fria från gluten, raffinerat socker och mjölk. För att göra dom äggfria kan du antingen använda en äggersättare eller ha i 1-2 msk fiberhusk (psyliumseedhusk).  Smeten ska vara rinnande men åt det lite tjockare hållet, börja med 1 msk fiberhusk, vänta sedan 10 min och rör ner mer vid behov. För att göra rätten nötfri kan du använda rostade pumpakärnor eller solrosfrön som blir minst lika gott till.