_MG_9871Barndomsfrukost – rostat bröd med marmelad & varm choklad

När jag var liten och var hemma sjuk från skolan ville jag alltid ha rostat vitt vetemjölsbröd med massa marmelad, ost och en stor kopp varm choklad till. Jag och pappa brukade spela kort i all oändlighet, vilken unge blir inte frisk av det? Hur som helst fick jag en helt otroligt stark längtan efter allt detta häromdagen och bestämde mig för att göra min barndomsfrukost enligt mina nuvarande önskemål och ingredienser. Resultatet blev ett fantastiskt gott ”vitt” rostbröd med en raw-marmelad på chiafrön-persika-apelsin-hallon-vanilj samt varm choklad på mandel/hasselnötsmjölk.

Brödet

5 hela ägg / 2 äggvitor / 3 1/4 mandelmjöl (1.3 US cup) / 0.75 dl fiberfin, ett naturligt glutenfritt mjöl med 60% kostfibrer, går att byta ut mot mer mandelmjöl (0.3 US cup) / 2 dl mandelmjölk, eller annan valfri mjölk (0.8 US cup) / 2 tsk fiberhusk / 2 tsk bakpulver / 1 msk honung, kan uteslutas / 0.75 tsk salt / Sesamfrön till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 180 C. Vispa dom 2 äggvitorna och saltet till ett hårt skum. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll där efter i mandelmjölken och dom 5 äggen och rör om väl. Vänd sedan försiktigt ner dom 2 vispade äggvitorna. Häll allt i en smord brödform/en brödform med bakplåtspapper i. Grädda i 40-50 min, brödet ska vara ”stumt” när du ger det en lätt ”smäll” ovanpå.

Tips: Av äggulorna som blir kvar kan du t.ex göra vaniljkräm som du hittar recept på här.

Raw marmelad

3 1/4 msk chiafrön / 1 1/2 dl vatten (0.6 US cup) / 4 1/5 dl valfri frukt och bär, jag hade apelsin, persika och hallon (1.9 US cup) / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 msk citronsaft

Gör så här: Rör ner 3 msk chiafrön i 1 1/2 dl vatten. Rör runt tills alla frön är blöta och inga ”torra” frön ligger på ytan. Hacka mixa frukt och bär med stavmixer eller i en matberedare. När chiafröna bildat en gelé av vattnet mixar du ihop dom tillsammans med frukten och vaniljen. Ställ in marmeladen i kylskåpet en stund så att den får stadga sig och få en fin konsistens.

Varm choklad

Blanda valfri mjölk med kakao, valfri sötning t.ex sukrin/honung/agave och en nypa äkta ekologiskt vaniljpulver i en kastrull på svag värme. Vispa tills mjölken är varm och alla ingredienser löst upp sig och du fått den sötma och chokladsmak du gillar.

Fri från: Den här rätten är fri från rafinerat socker, gluten och mjölk. För att göra den nötfri kan du baka brödet på t.ex bovetemjöl. Jag har inte provat att baka ett bröd med så många ägg på Orgrans No Egg så jag vågar inte lova hur det fungerar, men med mer fiberhusk borde det gå fint._MG_9888