Den goda nyttiga gröten, bovete

Bovete är en ört som tillhör samma familj som till exempel rabarber, men liknar ett sädesslag. Det är otroligt lättsmält och rikt på mineraler. Jag älskar att göra gröt av bovete men det passar lika bra att ha som bas i t.ex biffar eller ha som tillbehör till middagen. Bovetet används ofta vid mag- och tarmsjukdomar eftersom det är mindre syrabildande än sädesslag och är naturligt fritt från gluten. Det är proteinrikt och innehåller B-vitaminer, kalium, järn, kalk, magnesium och fibrer.

Serveringsförslag: Koka en portion helt eller krossat bovete. Servera med bär, nötsmör, bipollen, blandade frön och en god mandelmjölk till.

Fri från: Den här rätten är fri från socker, gluten, mjölk, ägg och även nötter om du skippar nötsmöret som absolut inte är ett måste. Den är med andra ord väldigt allergivänlig och veganvänlig.