_MG_4756

Åkerbärsglass

Du behöver: 3 ägg, separerade / 2 msk kokossocker, alt. annan valfri sötning / 1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning / 3 dl fet kokosmjölk / 1 tsk vaniljpulver / Ca 2 dl åkerbär

Gör så här: Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna och kokossockret luftigt, vispa i vaniljpulvret. Vispa kokosmjölken lite lätt för att ge den en fluffigare konsistens. Skölj och torka vispen och vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ihop ingredienserna + åkerbären + agave sirapen. Sätt in i frysen och rör då och då i glassen tills den är fryst. Alternativt använd en glassmaskin. Jag hade även lite extra värmda åkerbär ovanpå glassen, det blir aldrig för mycket av den varan.

Kul att veta: Åkerbär är en riktigt fin källa till ellaginsyra som bland annat hindrar tillväxten av skadliga bakterier i tjocktarmen. Bra va?

Åkerbär växer mest i Norrlands kusttrakter, t.ex Hälsingland, men det är också vanliga i lappmarkerna. Givetvis kan du byta ut åkerbären mot vilka bär som helst i glassen.