_MG_9467Lax med syrligt kokosöverdrag

Att piffa till fisk är något som jag tycker är väldigt kul då det är ett livsmedel som jag ibland kan tröttna på i längden. Det jag brukar göra då är en otroligt enkel liten röra att ha på fisken innan den åker i ugnen. Receptet nedan räcker till en full stor salma lax, alltså ca 800 g.

Ingredienser

1 ägg
2 msk kokosmjöl
Saften av 1/2 citron
Några knippor färsk timjan – kan bytas ut mot dill, persilja eller t.ex dragon och det går såklart lika bra med torkade kryddor
Örtsalt
Peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål, lägg fisken på en plåt/ugnsform. Lägg på röran ovanpå fisken och toppa med lite kokosflingor. Jag hade en 800 g stor laxbit och gräddar den då i ca 17-20 min på drygt 210 grader, men beroende på fiskens tjocklek och ugnens hetta tar det såklart olika lång tid så känn på fisken efter 12-15 min så att den inte blir torr.

Till den här laxen älskar jag att äta hummus, mosad sötpotatis, lite slät kokosmjölk, citron, äpple, rå brockoli och färska söta tomater.

Hummus

Hummus är en kikärtsröra som går att variera i all oändlighet. Jag gillar att göra den på följande vis:

Öppna en förpackning med kikärtor, häll bort ca 90 % av vätskan. Häll ner kikärtorna och den resterande vätskan i en bunke, lägg i en klick med kokosmjölk, krydda med örtsalt (jag använder herbamare), cayennepeppar, spiskummin, gurkmeja, citron och timjan. Mixa med en stavmixer, klart!

Har du något favorittips på fiskrätter?