Två av Englands största butikskedjor, Tesco och Sainsbury, väljer att sluta sälja egna tops, eller bomullspinnar, som är gjorda av plast. Enligt The Guardian ska man istället ersätta plasten med papper under nästa år. Anledningen till att man väljer bort plasten är att plastpinnarna utgör den största andelen plastskräp från landets toaletter och som spolas upp längs stränderna.

Storbritannien har stora problem med att befolkningen spolar ned bomullspinnar i toaletterna, men det är också väldigt vanligt i Sverige. Enligt DN visar en undersökning att bomullspinnar är det tredje vanligaste avfallet som hittats längs Bohusläns stränder.

Coop och Ica i Sverige säljer egna bomullspinnar med plast i, medan Hemköp och Willys har valt papper, precis som Apoteket.

Bomullspinnar i plast som hamnar i våra hav, bidrar till den marina nedskräpningen och en färsk rapport från Världsnaturfonden visar att vi snart har mer plast än fisk i våra hav.

Självklart finns det miljövänliga alternativ till plasten som tex bambu, trä och papper. Vi hoppas att fler tillverkare av bomullspinnar väljer bort plasten och att vi blir bättre på att slänga dem i soporna – och inte i toaletterna.