Förra året pratade vi om blå zoner, kokosyoghurt, olympiska lyft, gurkmeja, yogahjul, vikten av återhämtning och tarmhälsa. Och grön skönhet så klart! Inför 2018 har vi kollat runt för att se vad som spås bli de största trenderna inom hälsa:

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha – det började surras om den indiska adaptogenen redan under förra året, men i år kommer ALLA att prata om den. Och äta den! Det är en rot och dess verksamma ämnen har en positiv påverkan på stresshormonet kortisol. Har använts inom ayurveda i över 4 000 år och nu ramlar det in kliniska studier om hur ashwagandha kan hjälpa oss med stressrelaterade besvär.

naturens-apotek

Naturliga läkemedel – det släpptes flera böcker i ämnet redan förra året, men i år kommer läkande örter att ta allt större plats i våra medicinskåp – och i vår matlagning. Kunskapen ökar och så även intresset. Här är en ny bok, Naturens Apotek skriven av Eva Olsson.

kaffe nyttigt

Kaffe hyllas och får samtidigt skulden för vår sömnlöshet och våra magproblem. Men nu spås kaffebönorna, med dess höga halter av antioxidanter, att verkligen slå igenom som den superböna den är. Den tillhör också gruppen nootropika, eller ”smart drugs” som ökar användarens mentala förmågor, lite som adapotgener. Håll utkik efter koffein i kosttillskott och inom skönhetsvård. Och nootropics.

sömn

Sömnfokus. Vi sover allt sämre, man säger att 1/3 av den svenska befolkningen har sömnproblem. Detta leder till ökad risk för sjukdomar, bland annat cancer, och hotar vår allmänna hälsa. Nu kommer hjälpen: madrasser och sängkläder som hjälper oss att sova, sömnappar, temperaturkontroller, naturliga kosttillskott och andningstekniker.

Moringa

Moringa är den nya gurkmeja, sägs det. Detta gröna pulver kommer från moringabladen som kommer från moringabusken som växer i Indien och i västafrikanska länder som Ghana och Nigeria. Moringa är packad med antioxidanter, C-vitamin och verkar anti-inflammatoriskt. Kommer att hällas i många gröna smoothies under 2018!

träna hemma

Träna hemma. Yoga online har vi kört ett tag, men nu tror man att live-sända träningsklasser via youtube kommer att slå igenom. Och det gäller så klart inte bara yoga, utan all träning man kan göra hemma. Något som surrar over there är Model Fit, gymträning framtagen för kvinnor.

spiritualitet

Spiritualitet. När vi har hittat yogan, optimerat vår hälsa och inrett våra hem färdigt, kan det börja kännas tomt. Meditation, självutveckling, astrologi, chakrabalansering, ädelstensmagi – modern spiritualitet går från tveksamt ”flum” till ett naturligt sätt att få oss att må bättre.

maghälsa

Maghälsa 2.0. Tarmens hälsa och dess nyttiga bakterier har vi fokuserat på ett tag, men magen och tarmen kommer att få ännu mer uppmärksamhet under året. Probiotisk mat, probiotiska kosttillskott, probiotiska drinkar – bara det bästa är gott nog för magen!

digital detox

Anti-tech. En del hälsoexperter pratar om uppkoppling/sociala medier/jobb framför datorn och i mobilen som det värsta hotet mot vår hälsa. Stress, försämrad hjärnkapacitet, minskad social förmåga, minskad kreativitet … Avhållsamhet, eller pauser från våra mobila och uppkopplade liv, kan komma att bli en stor trend under året.