Vitalvaror. Vad är det? Naturliga produkter som kan bidra till bättre hälsa och i förlängningen också bättre hud. Lite som kosttillskott, eller superfoods. Personligen tycker jag att beautyboosters låter lite sexigare än vitalvaror 🙂 Bland de elever som gått ekologisk hudvårdsutbildning för läraren Lena Losciale har vitalvarorna varit centrala och de säljs på många ekologiska salonger som ett komplement till hudvårdsprodukter. Lena Losicale är dessutom själv en stor producent av vitalvaror.

Jag äter nässelpulver (se bilden ovan) som jag häller i min dagliga gröna smoothie. Jag tycker det är supersmidigt att maxa smoothien på det viset. Mitt nässelpulver kommer från iecologica.se och enligt dem är nässla det mest kompletta och snabbverkande vitamin-, mineral-, klorofyll-, och antioxidantmedlet som finns. Ganska bra för den som är trött och har nedsatt immunförsvar med andra ord. Hela nässlan har torkats och sen finmalts.

Jag har svårt att säga att det är just nässlan som gjort mig piggare, eftersom det är så mycket olika nyttigheter i min smoothie, men vitaminer, mineraler, antioxidanter och klorofyll tackar jag inte nej till. Funkar även att blanda i jos eller vatten. Kolla in nässelpulvret här.

ph kalk

Detta är pH-kalk (kalciumkarbonat & magnesiumkarbonat) som jag har tagit i ett par veckor nu, en matsked i ljummet vatten till natten. Vi lider tydligen alla, mer eller mindre, brist på magnesium eftersom maten är så urvattnad i dag, så det äter jag även på dagen, i tablettform.

Enligt Lena Losciale är pH-kalk bra för restless legs och vid försurning, stela leder, hudbesvär, ont i huvudet, reumatism, om man ofta är sjuk, vid risk för benskörhet, trötthet, stelhet, värk, dåligt/surt humör osv. Verkar vara värsta mirakelmedlet 😉

Även här har jag svårt att säga att just pH-kalket har förbättrat mitt liv. Jag äter ju ganska många olika kosttillskott varje dag och äter också ganska nyttig mat dagligen så den totala effekten är ju positiv. Är också lat, så jag vill helst kunna slänga ned även denna i smoothien, men jag har förstått att det inte funkar så bra med upptaget då. Kolla in pH-kalket här.

nyponpulver

Jag har även testat att pimpa smoothien med nyponpulver, spirulina och vetegräs. Ett lätt sätt att få i sig extra näring utan att behöva hålla på med flera olika shots och blandningar. Nyponpulver innehåller också mineraler och antioxidanter (nyponoljan är en vanlig anti-age olja som hjälper till att bygga upp huden) och sägs hjälpa till vid ledvärk och vid matsmältningsproblem, bland annat. Detta ekologiska nyponpulver från Go for Life hittar du här.

Nyfiken på att testa vitalvaror? Varför inte. Men jag skulle nog rekommendera att man först ser över och optimerar sina dagliga matvanor, innan man lägger till kosttillskott och beautyboosters, eftersom det är din dagliga mat som påverkar hud och hälsa allra mest.

Jag får ofta frågor om vilka kosttillskott jag äter, så ett inlägg om det kommer snart!

Vilka superfoods har du fått bra effekt av? 

English: I eat beauty boosters /superfoods apart from healthy foods. The minced nettles are packed with minerals, vitamins and chlorophyll and I add them to my daily green smoothies. The calcium- and magnesiumcarbonate is good if you are acidified and the rose hip powder is a known anti-ageing superfruit, perfect to blend into your smoothie.