Jag har vinterbadat hemma i Stockholm för första gången! Och det gick suveränt – jag som nybörjare på kallbad har definitivt fått blodad tand! Vinterbad är inte bara bra för hälsan, det är också riktigt roligt! Jag kallbadade utan bastu, vid en brygga nära där jag bor strax utanför Söder. Vet inte om det syns, men jag kniper ihop munnen här i rena “köld-förskräckelsen”!

vinterbad-hur kallt

Min kompis Annelie kollar termometern – 5 plusgrader – perfekt för ett första vinterbad!

Här är några saker att tänka på om du vinterbadar för första gången:

• Bada inte själv – ta med dig en eller flera kompisar.

• Bada i dagsljus – det kan vara svårt att se om det är mörkt ute och mörkt i vattnet.

• Bada där du bottnar, eller vid en brygga där det finns en stege så att du kan ta dig upp och ned ur vattnet.

• Bada inte om du har druckit alkohol eller känner dig onykter – det är lätt att halka på bryggan.

vinterbada utan bastu

De första 10 sekunderna av ett kallbad är jobbigast, då reagerar kroppen på alla möjliga sätt på kylan och man vill bara därifrån! Men när man har fått kontroll över andningen, och kan lugna kroppen så är det mycket lättare att hantera kylan. Jag kliver ned på stegen, håller mig i stängerna och doppar mig ned till halsen. Hur länge ska man vara i vattnet?

Jag valde att räkna till 30 sekunder och då kunde jag till och med unna mig ett leende i vattnet. Sen var det dags att kliva upp. Självklart kan man doppa sig kortare, men man vill ju ha den där hälsofrämjande effekten, när blodtrycket sänks, och den kanske man kommer bättre åt om man “står ut” under 30 sekunder. Men första gången kanske du pallar 5 sekunder, så nästa gång kanske du vågar öka tiden med ytterligare 5 sekunder.

Ska man bara doppa sig eller ska man simma? Du gör som du vill, det finns inga regler för det, men jag håller mig i stegen och doppar mig i stillhet. Blundar och försöker “känna in kylan”. Andra dyker i och simmar runt. Men det är en annan upplevelse.

vinterbada i sicklasjön

Man känner sig lite bedövad i ben, lår och rumpa när man kommer upp, men det går över. Det är en OTROLIGT häftig känsla och jag kände mig på något sätt pånyttfödd. Vet att det låter galet, men det är som att kropp och sinnen får sig en riktig “genomkörare”. Sen är jag otroligt stolt över mig själv, att jag klarade denna utmaning. Men jag hade verkligen längtat efter det. Och jag kommer absolut att göra det igen! Kolla listan nedan för bra saker att ha med sig när man kallbadar:

vad behovs vinterbad

Saker att ta med sig när man ska kallbada:

• En kasse i vattentåligt material så att dina kläder håller sig torra.

• En termometer om du är nyfiken på tempen i vattnet.

• Mössa som du har på dig när du badar. Även handskar om stängerna till stegen är kalla.

• Tofflor är smart så att du inte fryser fötterna av dig på den kalla bryggan.

• Ett sittunderlag att ha att stå på på kalla bryggan. Det är typ nästan värst med hela vinterbadet – att fötterna gör jätteont pga att man står på den kalla bryggan. Ett sittunderlag håller dig varm under hela tiden som du sen byter om.

• Handduk och kanske en härlig badrock så att du kan byta om till torra underkläder.

• En stor och tjock jacka att ha när du traskar hem och varma skor.

• En termos med varm dryck kan vara nice, om du inte har en bastu i närheten.

 

Du kommer kanske uppleva att du blir lite kall sen lite senare, men se till att hålla dig i rörelse – ta fram dammsugaren tex, eller gå ut på en promenad.

Nu när jag har kallbadat hela vintern har jag blivit mycket mer härdad, kan stå i bara bikinin länge på bryggan efter badet utan att frysa – underbart! Jag har också experimenterat med att ta 2 dopp när jag ändå är i farten, och jag tänkte också sakta öka tiden i vattnet. Jag doppar ännu inte huvudet, jag har kontaktlinser och jag är inte riktigt redo tror jag. Men bakhuvudet har jag doppat och det var underbart. Man ska ha respekt för det kalla vattnet och låta kroppen sakta vänja sig vid kylan.

 

Kalla bad är bra för hela välbefinnandet och jag håller helt med om att jag kände mig otroligt mycket bättre och härligare efter badet. Ni vet ju vad man säger: “Man ångrar aldrig ett bad!” Och nu längtar jag till nästa!

Förbättra din hud: gå ut i skogen!