Hej!

Jag gillar din blogg jättemycket och den har varit min guide för att byta ut allt i mitt badrum. Det jag gärna skulle vilja läsa om, vilket jag tycker är svårt att hitta bra info om är ekologiska kläder och accessoarer. Jag har bytt mycket i min toalett, i mitt kök men nu saknas garderoben. Behöver t ex en ny väska men vill hitta något ekologiskt. Tack för en underbar blogg! /Nadja 

Hej Nadja! Tack för din kommentar. Kul att din gröna utväxling i badrummet har gått bra! När det gäller ekologiska kläder, skor och accessoarer har utbudet varit ganska begränsat och känts allmänt tråkigt. Dessutom är ekologiska kläder ofta ganska basic, i “snälla” färger och har kostat ganska mycket mer än vanliga kläder.

Att de kostar mer beror ju på att materialen är dyrare, det handlar bland annat om ekologiskt odlad bomull, som ju är dyrare än konventionellt odlad bomull. Men, det börjar hända saker. Bland annat ser vi nya material som är mer hållbara än petroleumbaserade material som polyester, akryl och nylon (jag kan inte bära detta på kroppen – jag svettas som en gris och det känns bara plastigt och obehagligt).

Mer hållbara material är tex lyocell som kommer från en typ av cellulosafiber. Även tencel har dykt upp och det är nästan identiskt med lyocell. Rayon har funnits länge och är också ett material som görs av cellulosa, liksom viskos som baseras på bomull och cellulosa. Vissa hävdar att dessa material är typ samma sak, trämassa som görs till fibrer som man kan göra kläder av. Modal görs också av cellulosafibrer och dessa brukar man sen väva trikåer av.

Kritikerna menar dock att tillverkningsprocesserna kan ifrågasättas, eftersom det krävs en del kemikalier att ta ut fibrerna, men att de härstammar från trä är ett steg i rätt riktigt jämfört med polyester, akryl och nylon som härstammar från olja. Dessutom är de mycket skönare mot huden.

När H&M lanserar sina Conscious Collection använder de ofta återvunnen polyester och det är ju bra att de bidrar till minskad produktion av polyester, men det är fortfarande inte ett hållbart material.

Och nu kommer jag säkert att göra flera veganer arga, men den ökade produktionen av fuskpäls och fuskskinn är inte heller miljömässig. Polyuertan (PU) är ett vanligt ämne som man gör fuskskinnjackor och skor av. Och elastan (lycra) som vi ofta hittar i trosor, tights och träningskläder är elastiska poyuretanfibrer. PU är dock mindre miljöbelastande än PVC men det är inte ett hållbart material.

Vad ska man välja istället? Jag har inget svar, tyvärr. Någon annan som har?

Men här kommer lite tips på ekologiska kläder:  (Jag sparar accessoarerna, skorna och träningskläderna till ett eget inlägg, så att ni orkar läsa 😉

People Tree Organic

Ekologiska kläder. Här ser ni en grafisk t-shirt från det brittiska märket People Tree Organic som säljs hos hildur.se. De gör kläder för män och kvinnor och jag tycker att de lyckas hålla sig borta från “hampakläder”-känslan. Älskar ett par yogabyxor som jag har från dem.

nygårdsanna-aw15

Svenska Nygårdsanna gör plagg i ull, linne och bomull och på bilden syns en kofta som är designad för att ta vara på överblivet ullgarn. Spana in här.

kuyichi

Från Holland kommer Kuyichi som gör hållbara denimplagg, skjortor och stickat. Som den här koftan som är handstickad i 100 % ull. Spana in sortimentet hos ecosphere.se.

kowtow

Kowtow heter ett märke från Nya Zeeland som gör väldigt fina kläder i stilrena snitt, som den här klänningen i 100 % ekologisk och fair trade bomull. De har också väldigt snygga skjortor och leggings. Kolla in sortimentet här. 

Bassike

Australiska Bassike gör så grymt snygga kläder. Endast i ekologiska material. De finns tyvärr inte i Sverige, och de är inte så plånboksvänliga, så det är kanske lika bra att de stannar kvar down under :) Spana in allt supersnyggt här.

Gina Tricot hållbara kläderÄven i de svenska klädkedjorna finns det ekologiska och hållbara alternativ. Som den här polotopen från Gina Tricot i hållbar viskos. De har alltid plagg i sin Sustainable Collection och basplagg som t-shirts, skjortor och annat i sin ständiga kollektion Organic Cotton.

Lindex Sustainable Denim

Lindex har också alltid hållbara alternativ i sina butiker och nytt för i höst är deras hållbara jeans, Sustainable Denim. Det går åt otroliga mängder vatten vid tillverkning av jeans, något som sliter på jordens resurser. Nu har Lindex lyckats ta fram jeans som inte använder så mycket resurser. Spana in dem här.

Skärmavbild 2015-10-02 kl. 15.00.33

Och det går ju inte att skriva om ekologiska och hållbara kläder utan att nämna Gudrun Sjödén, eller hur? I flera år har hon gjort kläder för den medvetna damen. Jag gillar inte alltid stilen, men det finns massor av guldkorn i sortimentet som man kan stajla på sitt eget sätt, utan att det blir för mycket. Den här polotröjan i svart modal tänkte jag slå till på till exempel. 

Har du fler tips på ekologiska och hållbara kläder? 

 Läs mer: 

• Akryl, polyester och fuskpäls – miljöbovar.  (Detta inlägg skrev jag för ganska exakt 5 år sen :)

• De syntetiska materialens tid är nu. (Eller, “Var hittar jag en barnmössa som INTE är i akryl?”)

English: A reader asked me where she could find organic clothing in Sweden. Here are some ideas!