Ekologiskt solskydd. Äntligen sommar! Och då är det hög tid att investera i solskydd (även om en hudnörd som jag har solskydd året om…!) Tyvärr visar det sig även i år att fallen av hudcancer ökar i landet och även om många tycks köpa solskydd så kan vi tydligen inte riktigt applicera dem ordentligt.

Vi kör lite repetition: 

• Små barn ska helst undvika solen helt. Klä dem i UV-kläder, håll dem i skuggan mellan 11-15 när solen står som högst. Om barn utsätts för brännskador  – kraftig solbränna – löper de högre risk att drabbas av hudcancer längre fram. Små barns hud är mycket tunnare än våra vuxna, och de är inte fullt utvecklade, klarar inte samma belastning från solen som vi gör. Även vuxna bör undvika att bränna sig eftersom det ökar risken för hudcancer.

• Smörj in dig MER ÄN 1 GÅNG under dagen. En del börjar sin dag med lite solkräm och sen fyller man inte på under dagen = solskyddet försvinner ju. Man badar, man tar av och på sig kläder. Därför behöver man smörja in flera gånger om dagen.

• Vilket solskydd ska man välja? Det finns 3 varianter på marknaden: 

1. Solskydd med syntetiska kemikalier, så kallat kemiskt solskydd.

2. Solskydd med naturligt partikelfilter, så kallat fysikaliskt filter eller mineralsolskydd.

3. En blandning av ovan.

solskydd

KEMISKA SOLSKYDD. De flesta solskydd som säljs i vanliga butiker runt om i världen innehåller syntetiska kemikalier som går ned i huden för att där skydda huden från de farliga UV-strålarna. Dessa kemikalier absorberar UV-strålningarna och man kan säga det sker en kemisk reaktion. Vissa av dessa syntetiska UV-skydd kan vara hormonstörande, kan lagras i kroppen och flera av dem är bevisat giftiga för miljön.

Exempel på hormonstörande kemikalier är:

• Ethylhexyl methoxycinnamate – hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.
• 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och bioackumulerande (alltså, det lagras i tex fettceller.)

Andra tveksamma syntetiska kemikalier i solskydd, som dock är godkända av EU:

• Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – allergent och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer.

• 3-benzylidene camphor – orsakar östrogeneffekt på fiskar.

• Octyl methoxycinnamate – misstänks vara hormonstörande, har hittats i modersmjölk. Misstänks vara bioackumelerande och farlig för miljön.

• Padimate O (OD-PABA) – misstänkt hormonstörande, allergent och misstänks skada ditt DNA.

• Homosalate (Eusolex / HMS) – misstänkt hormonstörande, misstänkt giftigt för miljön.

• Octrocrylene (oktokrylen) – ganska nytt UV-skydd som orsakar kontaktallergier.

• Benzophenone-3 (Oxybenzone) – misstänkt hormonstörande, misstänkt cancerogent, allergent, giftigt för vattenlevande organismer.

Här kan ni läsa om en studie som gjorts på Sahlgrenska i Göteborg där flera försökspersoner fick smörja sig med solskydd som innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3. Där rekommenderar läkarna att små barn inte ska smörjas med just Benzophenone-3. 

Helena Gonzalez, hudspecialisten som ledde försöket säger att huden absorberar betydligt mer än vad man tidigare trott. “Nu vet vi att huden är mer som en svamp” säger hon i Expressen. 

 

eko_solskydd

MINERALSOLSKYDD. Ekologiska och naturliga solskydd är ju utan syntetiska kemikalier av förklarliga skäl. Istället skyddas huden av naturliga jordmineraler, varav titandioxid är den vanligaste men nu är även zinkoxid tillåtet. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen.

FRIA FRÅN NANO? I vissa ekologiska solskydd mikroniserar man partikelfiltren till nanonivå för att undvika att krämen blir för tjock och “vit”. Titandioxid i nanoform ska dock inte vara farligt, eftersom det ska inte kunna penetrera huden, utan lägger sig som en hinna utanpå, precis som den är designad att göra. Vill du ändå undvika nanopartiklar, kolla med leverantören om den är så kallat Non-nano.

 

Läs mer: 

5 vanliga frågor om naturligt solskydd

 

English: I’m listing some of the chemical UV-filters that occur in conventional sun screens. Some of them are endocrine disruptive.