Ekologiskt certifierat. Många ekologiska och naturliga produkter är certifierade enligt olika organ. Andra är det inte. Bra ekologisk hudvård måste inte vara certifierad, det är en dyr och kostsam procedur, men många etablerade märken är certifierade, och det kan vara en bra vägledning för konsumenter som inte orkar sätta sig in i ingredienser.

Vad betyder de olika certifieringarna? Här är en liten sammanfattning av några av de vanligaste:

NATRUE

NaTrue är ett fristående europeiskt certifieringsorgan med mål att skapa en internationell standard.  NaTrue-certifieringen finns i tre varianter där NaTrue Natural Cosmetics är den minst stränga, Cosmetics With Organic Portions, innebär naturkosmetika med ekologiska ingredienser. Och den strängaste certifieringen är Organic Cosmetics och innebär att produkten ska vara 100 % naturlig och att 95 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar. Här kan du läsa mer.

ECOCERT

ECOCERT är ett franskt certifieringsorgan, det största i Europa och USA. ECOCERT kontrollerar och granskar innehåll, råvaror, produktion samt förpackning, främst i matindustrin, men även inom kosmetika.

För att en produkt ska få certifieras enligt ECOCERT krävs det att innehållet består av minst 95 % naturliga ingredienser och minst 10% av innehållet ska komma från ekologiska odlingar. Här kan du läsa mer.

bdih

BDIH (Der Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) är en sammanslutning av tyska industrier och företag. Deras riktlinjer ställer höga krav på råvaror, produktion och miljö.

En produkt som är certifierad enligt BDIH får inte innehålla syntetiska doftämnen, etoxilerade råvaror, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum.

De produkter som innehåller råvaror från växter skall så långt som möjligt komma från kontrollerade ekologiska odlingar, med kvalitet och tillgänglighet i fokus och kontrollerade ekologiska vilda uppsamlingar. Här kan du läsa mer.

USDA_organic

USDA (US Department of Agriculture) är en amerikansk federal myndighet som lyder under amerikanska jordbruksdepartementet. USDA-märkningen för skönhetsprodukter kommer i 3 steg:

 1. USDA 100 % Organic – vilket betyder som det låter, innehållet måste vara 100% ekologiskt. (Inte så vanligt.)
 2. USDA Organic – vilket betyder att minst 95% av ingredienserna ska vara ekologiska.
 3. Made with XX % organic ingredients – betyder att produkten måste innehålla minst 70% ekologiska ingredienser. Annars får produkten inte bära den grön-vita USDA-märkningen och de får heller inte marknadsföra sig som Organic. Här kan du läsa mer.

Soil_association

The Soil Association är Storbritanniens största ekologiska certifieringsorgan.

 1. En vara som bär Soil Association Organic standards märke måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser.
 2. En produkt som bär märket ihop med texten “made with xx % organic ingredients” måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser.
 3. Återstående innehåll får inte vara genmodifierat (GMO) och får bara användas om en ekologisk version av ingrediensen ännu inte finns, eller om ämnet finns med på en restriktiv lista med syntetiska kemikalier som har granskats mot hårda kriterier gällande påverkan på hälsa och minimal miljöpåverkan. Här kan du läsa mer.

cosmebio

Cosmebio är en fransk organisation som granskar innehåll och produktionens påverkan på miljön. Produkterna får inte testas på djur och får inte innehålla syntetiska dofter och märkningen finns i två varianter:

BIO:

 1. Minst 95% av ingredienserna ska vara naturliga eller ha naturligt ursprung.
 2. Minst 95 % av de plantbaserade ingredienserna måste komma från ekologisk odling.
 3. 10 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar.
 4. Max 5% av ingredienserna får lov att vara syntetiska.

ECO:

 1. Minst 95% av ingredienserna ska vara naturliga eller av naturligt ursprung.
 2. Minst 50 % av de plantbaserade ingredienserna ska vara ekologiska, eller kommer från ekologiska odlingar.
 3. Minst 5 % av innehållet ska komma från ekologiska odlingar.
 4. Max 5% av ingredienserna får lov att vara syntetiska.

Här kan du läsa mer.

Läs mer:

• Mina 5 “värsta” ingredienser att undvika i skönhetsvård.

• Så rensar du badrummet från de värsta miljöbovarna.

• Därför väljer jag ekologisk hudvård.

English: Which are the different organic certifications found on skin care and what do they mean? Here is a small summing up.