Jag får ofta frågan och här kommer ett svar:

Greenwashing är när företag utger sig för att vara gröna eller miljövänliga fast de inte är det. De rider på den gröna vågen i hopp om att göra sig en hacka, utan att bry sig om transparens, kunder eller miljön för den delen. Och de klarar sällan någon  närmare granskning.

Ovan ser ni en schampoflaska som jag blev nyfiken på i min lokala Ica Maxi. Pure lät ju bra, men vänder man på flaskan ser man att den inte innehåller en enda naturlig ingrediens förutom vatten. Men olivolja och veteprotein ska tydligen ingå. Det här är ett tydligt exempel på greenwashing.

Att man marknadsför sina produkter som parabenfria blir ju allt vanligare, men det betyder inte på något sätt att du som konsument kan slappna av och tro att produkten på är särskilt naturlig eller ekologisk.

I samma hylla hittade jag dessa produkter med namnet Naturelle som man ju kan tro är på något sätt naturliga, eller har naturligt innehåll. Men icke. Däri hittade jag allsköns syntetiska ingredienser som parabener, propyleneglykol och parfym.

English: Greenwashing = a company claiming to be green, but is indeed not. The aim is of course to ride the green wave in order to make a profit.