Varför ska man välja mineralbaserat solskydd?

 

Naturlig solkräm. Sommaren är på väg (även om det inte känns så, hallå, skärp dig, vädret!) och även solen som man behöver skydda sig mot, för hudcancer vill man ju inte ha. Men det finns bättre och sämre solskydd och mitt tips är att undvika kemiska solskydd eftersom de dels innehåller syntetiska kemikalier, men också kan innehålla hormonstörande ämnen.

Bilden ovan är från en gammal artikel i tidningen Ordfront, skriven av miljöjournalisten Katarina Johansson, som också skrivit boken “Badskumt”. I artikeln konstaterar hon att konventionella solskydd som finns i handeln innehåller ganska många tveksamma ämnen.

Saxat från artikeln, som tyvärr inte finns online:

kemiska solskydd

Uppdaterat: zinoxid är inte längre förbjudet, men svenska Läkemedelsverket är fortsatt skeptiska. Jag är inte alls orolig för zinkoxid på kroppen, men det finns miljömässiga tveksamheter. Men hellre zinkoxid än kemiska hormonstörare tänker jag.

 

Vilka är de hormonstörande ämnena i solskydd?

• Ethylhexyl methoxycinnamatehormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.
4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och bioackumulerande (alltså, det lagras i tex fettceller.)

 

Vilka andra ämnen är tveksamma?

• Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – allergent och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer.

• 3-benzylidene camphororsakar östrogeneffekt på fiskar.

Octyl methoxycinnamatemisstänks vara hormonstörande, har hittats i modersmjölk. Misstänks vara bioackumelerande och farlig för miljön.

• Padimate O (OD-PABA) – misstänkt hormonstörande, allergent och misstänks skada ditt DNA.

Homosalate (Eusolex / HMS) – misstänkt hormonstörande, misstänkt giftigt för miljön.

• Octrocrylene (oktokrylen) – ganska nytt UV-skydd som orsakar kontaktallergier.

Benzophenone-3 (Oxybenzone) – misstänkt hormonstörande, misstänkt cancerogent, allergent, giftigt för vattenlevande organismer.

 

Flera av dessa kemiska solskydd är godkända av EU och anses vara säkra att användas som just solskydd – alltså skydda huden mot de farliga UVA- och UVB-strålarna. Det kan vara svårt att välja solskydd, för man vill ju undvika solskador som kan leda till hudcancer.

 

Här kan ni läsa ett test som den norska konsumentföreningen gjorde på olika solskydd och det visade sig att man hittade hormonstörande ämnen i flera vanliga solskydd.

Här är en äldre undersökning som Testfakta refererar till och där man också hittar miljögifter och hormonstörande ämnen i olika solskydd.

 

Vad jag väljer istället? Naturliga solskydd med partikelfilter baserade på titandioxid, gärna med någon form av ekologisk certifiering. Här är några av mina favoriter >>> 

 

Läs mer:
• Vad är hormonstörande ämnen och varför är de farliga?

• Hudläkaren: “Huden är som en svamp.”

 

Här är mina bästa klimatsmarta solskydd:

Mina 21 bästa ekologiska och klimatsmarta solskydd

English: Sun protection is really important – but chose wisely. Plenty of conventional sun screens are packed with synthetic chemicals – some of which are endocrine disruptors.