Hemma-spa-produkter. Nu när våren är här kan det vara skönt att göra en djuprengörande spa-rutin för att bli av med vintern från huden. Det här spa-kitet från skånska märket Bruns Products består av en lera i pulverform, en oljemix och ett ansiktsvatten. Man kan använda detta i hårbotten för att balansera och fräscha till den och det har jag bara testat en gång, och har svårt att säga om det var bra eller inte, men jag har däremot testat spa-kitet i ansiktet flera gånger. Så här är det – tanken på att mecka ihop en lera för att applicera i hårbotten här hemma… orkar inte. Det är sånt jag vill att frisören gör på mig på en hårsalong. Frisören får gärna kladda, medan jag bara sitter och njuter!

Spa-kit för ansiktet:

bruns- blålera

Bruns, Lerinpackning, Blålera, 100 gram, 98 kronor. Leran är blå tack vare en färgad jordmineral och sen är det kaolinlera som ofta används i ansiktsmasker. Pulverleran blandas med vatten till en lösare massa, men enligt instruktionen ska man blada 1 msk lera med 3 msk vatten, och det är för mycket tycker jag. Det blir väldigt löst då, det fäster knappt på huden. Så jag blandar 1 msk lera med kanske 1 msk vatten. Använder du en skål kan du blanda så att det blir en bra och hanterbar konsistens. Betyg: 3,5/5.

bruns-bla-elixir

Bruns, Blåelixir, Provencalsk Dröm, 50 ml, 489 kronor.  Sen blandar man i några droppar av den här oljeblandningen eller elixiret som doftar underbart av lavendel och bergamott. Oljan består av bland annat jojobaolja, broccolifröolja och aprikoskärneolja och kan användas som vanlig ansiktsolja, men i det här fallet tillför man den för att göra lermasken krämigare och mer näringsrik. Och det blir riktigt härligt att blanda ihop detta och sen applicera i ansiktet. Tipset är att använda en pensel, mycket enklare att applicera på huden då. Oljan som sådan? Doften är ju fantastisk, och den känns återfuktande och mjukgörande på huden, men den är inte en perfekt match för min hud. Betyg: 4/5. 

Bruns, Blåmist, Oparfymerad, 200 ml, 298 kronor.  Innan jag applicerar lermasken i ansiktet – på rengjord hud! – sprayar jag med denna ansiktsmist. Den jag har är oparfymerad och det är ju bra för de som är känsliga, men en oparfymerad mist är riktigt tråkigt tycker jag. Men det är en bra idé att hålla huden fuktad när lermasken åker på. Ett tips är också att passa på att spraya huden under tiden som lermasken börjar torka i huden, lite för att hålla den mer fuktad och inte bli så där obehagligt stel i ansiktet. Betyg: 3,5/5.

Blåmist bruns

Hur länge ska en lermask sitta? 

Jag låter masken sitta i 10-15 minuter och sen är det bara att skölja av huden med ljummet vatten. Eftersom masken innehåller olja blir den inte särskilt torr eller stel i ansiktet, som tur är. Så masken känns riktigt skön på huden under tiden som den verkar. Efter avsköljning är det bara att mista huden igen och sen klappa in ett par droppar av elixiret för att mätta huden. Och doften är ljuvlig!

Hur verkar den i huden?

Effekten då? Jo, men huden känns piggare, och det brukar den bli av lermasker, som brukar innehålla mineraler som sätter fart på hudens mikrocirkulation. Huden känns också slät, mjuk och återfuktad. Riktig trevlig effekt direkt efteråt. Men det kan nog hända att denna kombo inte riktigt är helt rätt för min hud, för jag känner sen av att huden reagerar med lite irritation. Lermasker generellt tenderar att vara lite för mycket för min hud, och så var det även innan jag blev känslig i huden.

Handen på hjärtat – detta är för mycket meckande för min smak. Jag vet att många älskar att pyssla, och då är detta säkert helt ljuvligt, men jag tillhör inte dem i just detta fallet.  Och jag älskar ju färgen på den här masken!

Bäst i test: ekologisk ansiktsmask: 

Bäst i test: ekologisk ansiktsmask