Alltså, snacka om välpresterande multiprodukt! Denna tvål kan du ha till kroppen, håret och ansiktet. Perfekt för resor, till sommarstugan eller bara att ha hemma.

Ansiktet: Bra pumpflaska som doserar bra. Ett pump räcker gott för ansiktet. När man masserar in tvålen känner man med fingrarna att orenheterna löses upp och huden lämnas helt slät och ren – fantastiskt! Jag använder den på morgonen, kanske varannan dag, annars blir det lite för mycket för mig. Funkar inte på ögonen för att ta bort makeup, då svider det, men den klarar att lösa upp underlag som till exempel mineralmakeup. Förstår att många med acne vänder sig till svart tvål.

Håret: Jag brukar köra två omgångar. Den första blir håret till ett stort trassel, men med den andra blir håret fint och följsamt. Det ger ett jättefint lödder och det känns att håret verkligen blir rent. Inget balsam behövs och mina lockar får fantastisk stuns! Håret får fin volym, känns liksom sammansatt och fräscht. Jag behöver dock tvätta varannan dag, annars kan det se och kännas lite fett i hårbotten. Gillar verkligen att tvätta håret med den här tvålen, men brukar använda en återfuktande stylingprodukt efteråt, eftersom jag annars riskerar att se ut som trollet Plupp.

Kroppen: Tvålen är väldigt lös i konsistensen, så man får inte någon krämig duschupplevelse av denna. Men det är ingen tvekan om att man blir ren och fräsch. Jag brukar använda tvålen på mitt dekolletage och där har jag redan sett att huden har blivit mindre oren och mycket fräschare. Doftar inget speciellt, kanske bara lite olja typ. Tvålen fastnar väldigt lätt i pumpen och då måste man ibland ta i ganska hårt för att få ut något vilket resulterar i svart tvål över hela badkaret. Det ser lite smutsigt ut, tyvärr.

Händerna: Funkar bra på alla vis, men saknar att den inte är tjockare och mer löddrig i händerna. Dessutom blir handfatet ganska solkigt av den svarta tvålen. Den bor bättre i duschen och jag föredrar att ha den till ansikte och hår.

Trots att den inte är 100 % perfekt allround är den så pass bra i ansikte och hår att totalbetyget måste upp. Jag är särskilt förtjust i att den enbart innehåller kokosolja, vatten, sheasmör och kakao. Den är tillverkad Fair Trade i Ghana med ekologiska ingredienser.

Vad: Akoma, Liquid Black Soap, 250 ml, 135 kronor. Betyg: 5.

 

English: I love this black soap from British brand Akoma, made Fair Trade in Ghana. Cleans the face, hair and body very well. I prefer it as a shampoo and in the face it really dissolves dirt right under your fingers – great!