Jag har sedan jag var liten varit “beroende” av socker. Jag minns hur vi ofta åt mammas goda bullar, saft i gamla sirapsflaskor, lördagsgodis, efterrätter och sen flyttade vi utomlands och då introducerades vi för läsk. Ni som är födda på 70-talet har säkert också ätit tonvis med Skogaholmslimpor, O’Boy och sockerkakor. På min högstadieskola såldes runda vetebullar och belgiska våfflor på rasterna och hos farmor dukades det upp minst 5 olika sorters kakor.

Det var socker, vetemjöl och ännu mer socker mer eller mindre varje dag. Är det konstigt att man blir beroende? För att inte tala om ohälsosam.

I “vuxen” ålder tappade jag intresset för vetebröd och kakor och gick mer på choklad. Under min graviditet åt jag säkert 100 gram choklad varje dag i 4 månaders tid. Så jag antar att min dotter ärvt mitt sockersug redan innan hon föddes…

Jag är känslig för socker vilket innebär att om jag skulle äta pasta eller bröd, som innehåller mjöl och som snabbt bryts ned till socker, så är det typ kört. Då blir jag så sötsugen att jag inte säger nej till fikabröd eller kanske slinker in i en kiosk och haffar en Fazer Blå, som är min guilty pleasure.

Socker och vetemjöl orsakar inflammationer inte bara inne i kroppen, men också i hudcellerna, så huden blir sämre. Inflammationen bryter ned cellväggens membran och huden förlorar sin spänst och också sin förmåga att binda fukt. Dessutom triggar socker utsöndringen av stresshormonet kortisol som kan orsaka eller förvära acne och rosacea.

Socker förvärrar också kollagen- och elastinfibrerna i huden så du tappar lyster och fasthet och kan lättare få rynkor. Huden åldras mycket snabbare om du äter mycket socker.

Enligt en artikel i Aftonbladet äter vi svenskar mest godis i hela världen. Vi trycker i oss nästan 17 kilo godis per år, det är alltså 1,5 kilo per person och månad. Vi äter mer godis än frukt varje år.

Bilden är lånad av Kostdoktorn. 

Och sen trycker vi oss bröd, pasta, pizza, Gorbys piroger, bullar, risifrutti, kladdkaka, vaniljyoghurt och glass och drar i oss några liter läsk och jos. Inte undra på att vi blir allt fetare. Om vi istället kunde vända oss till naturliga matvaror skulle vi bli både friskare och lättare.

Jag kämpar på med sockerstopp då och då, varvat med “unna mig”-dagar som brukar sluta med att jag blir bakis, får fruktansvärd huvudvärk, blir svullen i hela kroppen och huden blir blek och glåmig. Och mitt humör blir alldeles uppåt väggarna.

Det var hur lätt som helst att sluta med pasta och bröd, mina värsta sockertriggers, men jag har fortfarande svårt att hålla mig från att unna mig choklad. Så nu är det lördagsgodis som gäller för mig. 50 gram choklad med 70% kakao som innehåller betydligt mindre socker. Man är väl inte rabiat heller? :)

English: We “healthy” swedes eat more than 17 kilograms of candy every year. On top of that we love sweet bread, pasta, pizza and soda. Sugar is your skins worst enemy by causing inflammation in the skin cells and making it weak.