Hollywood är helt tokiga i marockansk hårolja just nu och det finns en uppsjö av olika produkter att välja bland. Orofluido är en av många populära oljor liksom Morrocan Oil som är på bild här ovan. Men tyvärr så innehåller de lite mer än bara naturlig olja.

moroccan

Som ni ser är första ingrediens cyclopentasiloxane, en cyklisk silikon som misstänks vara hälsoskadlig, så skadlig att Apoteket har valt att sluta sälja alla produkter som innehåller just denna silikon. Den misstänks kunna skada levern och är också skadlig för miljön och bryts inte ned i naturen.

Nummer 2 på INCI (ingrediensförteckningen) står dimethicone, en annan tveksam silikon som också misstänks vara svår för miljön att bryta ned. Silikoner är oftast inte vattenlösliga så därför behöver man starka avfettare, schampon, för att kunna lösa upp dem ur håret. Och som ni säkert förstår är dessa farliga när de kommer ut i naturen, eftersom de inte kan renas i vattenreningsverken.

Silikonerna är skapade för att ge en känsla av glans och mjukhet i håret, men det som händer är att de lägger sig som en plastfilm runt hårstrået, och där blir det gärna kvar.

Nummer 3 i INCI är butylphenyl methylpropional som är en syntetisk doft som är en känd allergen och känd för att irrritera huden. Först på 4:e plats kommer själva arganoljan, argania spinoza kernel oil. Och man kan inte veta hur stor andel den faktiskt utgör i produkten.

Det är verkligen intressant hur snabbt det går att kommersialisera en trendig mirakelprodukt genom att slänga i lite billiga kemiska utfyllnadsingredienser och plast sälja som “the real thing”. Jag föredrar äkta vara när det gäller arganolja. Jag har tidigare skrivit en Ingrediensskola om arganträdet, här hittar du den.

Området i Marocko där arganträden växer är skyddat av UNESCO, men trots det är skogarna inte helt säkra, bland annat på grund av erosion, men också på grund av överodling. Så ska du köpa produkter med argan, se till att det är fair trade, så att odlingarna skyddas och kvinnorna i området stärks och får en chans att lära sig läsa och skriva.

Nyfiken på ekologisk arganolja? Läs mer här: 

• Hur använder man arganolja? + 4 favoriter.

• Härliga ansiktsprodukter med arganolja från Kahina Giving Beauty.

• Recension av ekologisk arganolja från Morroccan Natural.