Har du börjat fundera?

Du är lite nyfiken, och skulle gärna vilja byta ut dina syntetiska och konventionella produkter mot mer naturliga och ekologiska, men du känner dig vilsen och vill ha lite råd?

Du har fattat att ämnen som:

parabener (syntetiska konserveringsmedel)

mineralolja (restprodukt från oljeindustrin helt utan näringsämnen)

SLES/SLS – sodium laureth sulfate/sodium lauryl sulfat (stark avfettare som torkar ut din hud och frissar ditt hår)

syntetisk parfym (som kan innehålla ftalater och ett stort antal okända syntetiska kemikalier) och

silikoner (plast som används i makeup och hårvårdsprodukter)

inte är något annat än konstgjorda utfyllare och kan skada huden, miljön och hälsan och som är vanliga i konventionella skönhetsprodukter.

Hur börjar man?

Jag började med min hud- och kroppsvård samtidigt. När en konventionell produkt tog slut, ersatte jag den med en naturlig. Duschkräm och bodylotion är lättast. Schampo kan vara jobbigt eftersom håret brukar reagera när håret återställer sin egen fettbalans. Ansiktsvården kan också vara lite jobbig. För mig innebar utfasningen fett hår och oren hy under ett par månader. Men man måste bli lite ful innan man blir snygg 🙂

När det mesta var utbytt och jag hade ökat på min kunskap om ingredienser så ville jag gärna rensa ut rubbet. Det var dags att ta tag i sminkväskan. Att fortsätta att använda vissa konventionella produkter blir lite som att vara vegetarian men ändå äta korv. Det kändes inte rätt för mig. Men för vissa funkar det utmärkt – ni har säkert hört talas om meat-free monday? Det finns inga rätt eller fel – du gör som du själv vill och i din takt.

ekologisk_hudvard

Vilka naturliga produkter ska jag välja?

Jag brukar alltid föreslå att man ska gå till en välsorterad hälsobutik, eftersom de ofta har ett bra utbud och så kan man kan man klämma och dofta. Vill man känna sig säker på att innehållet är ok, men man saknar kunskap om INCI (innehållsförteckningen) kan man kolla efter produkter som är märkta enligt ECOCERT, Cosmebio, Soil Association, BDIH, USDA Organic och NaTrue. Dessa certifieringar betyder inte att produkterna är 100% ekologiska, men de är klart godkända.

Annars ska du så klart välja produkter som du lockas av själv. De som doftar gott eller känns bra på huden. Men du måste ge en ansiktskräm minst en månad för att kunna verka ordentligt i huden. Ge inte upp om det känns konstigt, eller om huden reagerar. (Självklart ska du inte fortsätta om du får allergiska reaktioner). Finnar och obalans går över. Och testa en ansiktsolja, vettja. You’ll thank me later.

Här har jag listat några av mina bästa tips:

• Bästa ekologiska hudvården i hälsofackhandeln.

• Bästa budgetmärkena inom ekologisk och naturlig hudvård.

• Bästa svenska märkena inom ekologisk hudvård. 

• Bästa internationella märkena inom ekologisk hudvård.

Vad händer sen?

Jag vågar lova att du kommer att få finare hy med mer lyster, bättre elasticitet och du kommer att slippa torr, trist och irriterad hud. Ditt hår kommer att bli mjukare, starkare och med mindre friss och med mer glans. Du kommer att slippa torr och sträv hud på kroppen och du kommer att lukta lyxigare, renare och bättre. Och tänk vad många roliga märken du har framför dig att testa!

 

English: Keen on doing a green detox in your bathroom and makeup bag? No worries. Just take one product at a time, prepare for some reactions in your skin and hair, but don’t give up! After a few weeks you’ll get brighter skin and stronger hair!