Hej Hanna! Jag vill läsa om övergång från vanliga “syntetiska” produkter till ekologiska som icke innehåller parabener/ mineraloljor och gör sig för en hud runt 40! /Tack! 

weleda-bodywash

1. Duschen. Jag började min gröna utväxling i duschen och bytte först ut duschkrämen. Direkt märkte jag hur huden blev mycket mindre torr, sträv och irriterad. Det beror på att vanliga konventionella duschkrämer ofta innehåller starka syntetiska tvättämnen. Weledas Creamy Body Wash är några av mina favoriter och tack vare fantastiska dofter blev dushandet så mycket trevligare.

undercover_agent_deo

2. Kroppen. Ekologisk bodylotion, kroppsolja och fot- och handkräm kom sen som en naturlig följd. Liksom deo, även om det är ett kapitel för sig. Men tur för er så finns det numera många fina ekologiska deos som funkar. Tex denna från svenska märket True Organic of Sweden. 

• Här är listan på mina alla bästa ekologiska deos. 

tabitha james kraan schampo

3. Håret. Sen bytte jag ut min hårvård, och det tog lite tid att få ordning på håret. Tänk att du i många år har tvättat håret med starka kemikalier som liksom avfettar dig, och rubbar din normala fettbalans, addera till detta balsam och stylingprodukter med tex icke vattenlösliga silikoner, som kanske gör håret glansigt och mjukt men som plastar in det – och som du bara kan tvätta bort med de där starka hårtvättmedlen. Sen blir du frissig i håret av de starka schampona och då måste du ha i en anti-friss med silikoner… Det blir en ond cirkel. För att inte tala om alla miljöfarliga hårfärgningar…

Det tog ungefär två månader för mig att få tillbaka mitt “normala” hår efter jag bytt ut mina hårprodukter. Det var fett och konstigt ett tag med torra toppar men i dag har jag mjukare hår med mer naturligt fall. Och samtidigt känns håret starkare och friskare. Just nu älskar jag hårvården från Tabitha James Kraan, dyr men väldigt lyxig och “salongskänsla!”

växtfärg

Konventionella hårfärger, både hemmafärger och på salong är packade med kemikalier som är allergiframkallande och en del av dem innehåller också hälsoskadliga och miljöskadliga ämnen. Jag färgar hemma med örtfärg eller växtfärg som det också kallas, eller så går jag på en grön salong och får det färgat. Betydligt bättre för hud, hår och miljö och ja – det täcker grått, utan att du får den där karaktäristiska hjälmen på huvudet. Här hittar du örtfärger för hemmafärgning.

Hannah

4. Ansiktet. Jag hade letat efter den perfekta dagkrämen i stort sett hela mitt vuxna liv. Jag kände mig alltid stram, sträv, inte tillfredsställd i huden. Det var som om krämerna bara halkade omkring på ytan. Så när jag testade en naturlig ansiktskräm och den direkt kändes mycket bättre än allt annat jag hade testat, då visste jag att jag hade gjort rätt val. Men visst tvivlade jag ibland.

“Åh, orka leta efter en ekologisk, det finns ju inte! Äh, om ingen annan använder eko, då kan väl jag också strunta i det. Hur mycket kan det egentligen påverka miljön att just jag struntar i kemikalier? Kanske ska testa Clinique i alla fall? Den finns ju på Åhléns.”

Men i dag tvivlar jag inte längre! 🙂

En av de första svenska märkena jag kom i kontakt med vad Dharmazone och deras serie Möllevik som innehöll handplockad tång från Bjärehalvön. Jag utsåg deras dagcreme till min favorit 2009 och jag gillade flera av deras produkter. Numera finns inte varumärket Möllevik kvar, och inte heller Luxsit som länge var favoriter. Tur då att jag har hittat massor av nya! Som dessa tex:

Madara Time Miracle organic skincare

Madaras serie för mogen hud Time Miracle är lätt i känslan men otroligt vårdande och gör verkligen sitt jobb med fina linjer, hudton och fräschhet!

borlindspa

När jag väl hade börjat rensa ut i mina skåp och sminkväskor var det riktigt roligt. Jag var som ett litet barn i en helt ny och mycket bättre godisaffär. Okej, den butiken kanske man inte rusade förbi efter jobbet, men den var ju öppen 24 timmar om dygnet online! Jag surfade runt i det oändliga och testade alla möjliga webbshopar och deras utbud. Det tycker jag att du också ska unna dig!

karim_sattar_hannah

5. Makeup. Något av det sista jag övergav var den konventionella makeupen. Inte för att jag var rädd, nej, snarare för att jag hade så mycket kvar och jag ville ju inte vara helt miljöovänlig och bara slänga allt som fanns hemma. Jag gav bort en del och sålde även obrutna förpackningar på Tradera. Men jakten på en bra mascara tog ett par år. (Betänk att jag var något mer intresserad av smink och hudvärd än kanske medelkvinnan, och köpte gärna och mycket när jag tex var i New York.)

Enklast att byta ut var ju foundations, de ekologiska är såååå himla bra och vårdande och fungerar som extra hudvård – det blir en förläning av hudvården som dessutom gör att man blir snyggare! Svårast var mascara, och jag hann testa många dåliga, men som tur är sker det otrolig produktutveckling så nu finns det massor att välja mellan. Här hittar du mina bästa ekologiska foundations. 

Det var inte förrän jag testade Lotus som jag kände att jag kunde fortsätta med ekologiska mascaror. Sedan dess har jag hittat flera andra stora favoriter.

estelle Thild mascara

En annan favorit är mascaran Long Lash från svenska märket Estelle & Thild. 

florascent_perfumes

6. Dofter. In i det sista hängde min Prada-doft med. Men till sist blev det ohållbart. Hur kunde jag vara grön och samtidigt spruta på mig okända syntetiska kemikalier som är potentiellt hormonstörande? Dessutom började jag få kli i halsen av syntetiska dofter… De naturliga dofterna var lite besvärligare eftersom många av dem inte har samma hållbarhet som konventionella. Och priserna var ganska höga, men när man tänker på vad man betalar för är det rimligt.

En flaska vatten med billiga kemikalier, eller en flaska med vatten från olika växter som någon pressat fram på ett hantverkmässigt sätt? Några av mina favoriter är dofterna från Florascent – se bilden ovan. Bilden är tagen på Turkos, en ekologisk salong och butik i Östersund som alla som har vägarna förbi måste besöka! I deras webbshop hittar du de härliga dofterna. I dag har marknaden för ekologiska parfymer exploderat och det finns så mycket fint att välja mellan. Här listar jag fler favoriter. 

ekologisk hudvård

Sammanfattningsvis: 

1. Ta det lugnt. Börja med en ny grön produkt när din vanliga konventionella har tagit slut. Dusch, tvål och kropp brukar vara enklast att börja med.

2. Var beredd på att huden och håret kanske ballar ur ett tag. Men ha tålamod, du detoxar ju dig själv! När du kommer ut på andra sidan kommer det att bli mycket bättre.

3. Rensa i badrummet och släng sånt som är gammalt, men kolla om du ska slänga det i behållare för miljöfarligt avfall. Tex nagellack och removers. (Det finns numera vattenbaserade lack och de flesta är numera 5-free, alltså utan de värsta miljöbovarna.)

4. Sälj obrutna förpackningar eller skänk bort dem. (Taskigt? Tja, det är väl bättre än att slänga? Och dessutom kommer personen kanske bli inspirerad och följa din gröna resa?)

5. Produktråd? Skriv in det du söker efter i mitt sökverktyg, eller kolla bland mina kategorier. —> —> —>

Jag hoppas du ska hitta något. Jag får oerhört många mail med frågor om produkter och ingredienser, men jag hinner inte svara alla, så använd bloggen som en databas, vettja. 🙂 —>—>—>

6. Följ mig på instagram! (Det är ganska kul 🙂