Naturlig parfym. Franska parfymhuset 100 Bon (uttalas säng bon och betyder 100 bra på franska) har kommit till Sverige! De gör parfymer baserade enbart på naturliga ingredienser – ekologisk alkohol + eteriska oljor – och självklart tillverkade i parfymens mecka, Grasse.

De har ett ganska stort sortiment med 10 olika dofter som kommer i tre olika storlekar. Perfekt om du inte vill göra någon större investering.

Alla flaskor kan fyllas på, och har alltså ett refill-system. Dessutom är alla kartonger och förpackningar hållbart framtagna.

 

100 Bon, Carvi & Jardin de Figuier, Eau de Parfum, 100 ml, 450 kronor.

Fin, enkel glasflaska med en eau de parfum, som faktiskt känns mer som en eau de toilette, mycket tack vare sin lätthet. Doftar fantastiskt härligt av en medelhavsträdgård med fikon, kryddor och “solmogna frukter” som de beskriver den själva. Men det är också ganska söt, lite flickig och riktigt fruktig och sen när sötman har landat, anar man också lite citrus. Detta är en perfekt sommardoft; lätt och fruktig. Tycker inte hållbarheten är superbra på den här, men har absolut varit med om sämre. Att spraya på kläderna är ett trick som kan göra att doften håller lite längre. Jag har fått många fina komplimanger för den här doften!

 

100 Bon_rollon perfume

100 Bon, Davana & Vanille Bourbon, Eau de Parfum, 10 ml, 150 kronor.

Detta är den lilla storleken och den är verkligen perfekt – passar i handväskan, passar på resan och passar om man inte vill lägga så mycket pengar, eller om man är osäker på om man verkligen gillar doften. Dessa ska jag införskaffa fler av!

Den här doften är en härligt mustig och söt doft som präglas av trä, vanilj och kryddor. Gillar! Den är lite mer “vuxen” än doften ovan, och jag anar även här lite fikon. Om du inte gillar söta dofter är nog denna inget för dig. Carvi är ju också söt, men ändå lite sommarfrisk. Denna har lite bättre hållbarhet på mig vilket jag gillar, ett sprut på kvällen håller mig väldoftande länge.

 

Läs mer:

• Vad skiljer ekologiska och naturliga parfymer från syntetiska?

 

English: French perfume house 100 Bon makes all natural scents with roots from Grasse. These two are soo nice – can’t wait to try more of these!