Ekologisk deodorant. Ni som har läst min blogg länge vet att jag har testat ungefär 70 olika naturliga och ekologiska deodoranter med olika lyckade resultat genom åren. Men nu är jag otroligt glad över dessa deos från det amerikanska märket Schmidt’s. De funkar utmärkt!

 

Schmidt’s Natural Deodorant, Ylang-Ylang + Calendula, 92 gram, 149 kronor. Ganska hårt, kompakt och lite torrt stick med en ganska blommig och exotisk doft av ylang-ylang. Denna drar man lätt i armhålan, men eftersom den är lite kompakt får man ta i lite grann. Håller armhålan torr, och när man sen svettas när man tex är ute och springer, så doftar det inte apa. Det doftar gott! Jag kan med lätthet återanvända t-shirts dagen efter som jag har haft, inga sunkiga dofter! Betyg: 4,5. 

 

Schmidt’s Natural Deodorant, Bergamot + Lime, 92 gram, 149 kronor. Den här doftar lite friskare av lime så klart och själva stiftet är lite mjukare. (Gissar att det beror på att batcherna kan bli lite olika.) Lite enklare att applicera, och även denna håller mig torr och fräsch. Tycker dock kanske att denna inte är lika bra på att neutralisera ev svettdoft. Alltså, den är fortfarande en av de bättre jag har testat, men de övriga två känns lite mer säkra. (Och detta kan ju vara en högst individuell upplevelse.) Betyg: 4,2. 

Schmidts deo stift

Schmidt’s Natural Deodorant, Lavender + Sage, 92 gram, 149 kronor. Den här doftar fantastiskt av lavendel och salvia! Känns också lite mjukare än ylang-ylang och den klarar en heldag i solen, med löppass efteråt utan problem! Om jag måste välja mellan denna och ylang-ylang? O, svårt! Kanske denna med lavendel trots allt? Men de är väldigt likvärdiga. Betyg: 4,5. 

 

Att tänka på: 

• Vissa kan regera negativt på nyrakad hud när man använder krämdeos eller den här typen av stick som innehåller bikarbonat. Schmidt’s kommer snart med nya stick utan bikarbonat!

• Dessa kan färga av sig på insidan av dina kläder. Men det brukar försvinna efter en vanlig tvätt i 40 grader.

• Annars kan man testa att ta en ljus tygbit och borsta bort med cirkelrörelser. Skulle fläcken trots det inte gå bort så kan man med skummet av en tvål (rör ihop tvål och vatten tills det skummar) och med en ljus tygbit borsta bort deon.

• Det räcker att stryka ett tunt lager, man behöver inte dra denna deo fram och tillbaka i armhålan flera gånger. Ett annat tips är att applicera den på kvällen. Många vittnar om att det funkar även dagen efter!

• Om det är varmt där du är, så kan deon mjukna. Den innehåller ju kokosolja som blir flytande vid ca 24 grader. (Alltså, din deo blir inte flytande, men den kan bli mjuk om du har den ute i solen.)

• Dessa innehåller arrowroot, kokosolja, candelilla vax, sheasmör, bikarbonat och jojobaolja. Och sen är olika eteriska oljor tillsatta för olika dofter. Finns även helt doftfri för den som är känslig.

 

Läs mer: 

• Hannahs bästa naturliga och ekologiska deos. 

• Favorit: Undercover Agent från True Organics of Sweden.

 

English: I’m totally sold! I love these all natural deo sticks from American brand Schmidt’s. They work so well!