Ekologisk parfym från Neal’s Yard Remedies. Den här fina sprayflaskan innehåller en eau de parfum som doftar fullkomligt ljuvligt. Eller, egentligen är doften inte ljuv, den är mer fantastiskt god. Varm, kryddig, mustig och ändå med en lite syrlig hint, och jag känner den fina doften av rosépeppar och frisk citrus allra först. Sen utvecklas en blommighet, men också en hint av rökelse, och en sist en härlig jordig strävhet som känns unisex och riktigt sensuell.

Neal’s Yard Remedies, Pure Essence Frankincense hittar du här.

Den är verkligen otroligt fin och precis den typ av doft som jag dras till. Lite mer spännande, inte så feminin och inte överdrivet blommig, utan mer “muskig” och lite mer “manlig”.

Toppnot: lime, neroli, bergamott och rosépeppar.

Hjärtnot: frankincense, lavendel och spansk mejram.

Basnot: patchouli, vetiver och myrra.

nyr-perfume

Denna eau de parfum innehåller enbart naturliga och ganska exklusiva (dyra) doftoljor som sen har blandats i vatten. Den är alltså fri från alkohol och syntetiska ingredienser. Det är kanske därför som hållbarheten inte är 100%. Den håller sig fantastisk på huden under förmiddagen, men på eftermiddag/kväll har doften dunstat något. Man ska känna till detta om ekologiska dofter, att de kan vara lite lättare i sin hållbarhet eftersom de inte innehåller syntetiska ingredienser som gör att doften sitter längre på huden. Men för mig som inte tål syntetiska dofter och som inte använder petrokemiska ingredienser på huden är denna perfekt. Och ärligt – hur svårt är det inte att spraya på mer under dagen?

Doften känns inte bara härlig och varm, den känns också lyxig och den påverkar mig definitivt positivt. Jag blir helt enkelt både glad och upplyft av den här doften. En ny favorit i doftgarderoben! Skulle inte ha något emot denna i en lyxig body oil!

Inspirationen till doften kommer frankincense eller olibanum, som det heter på svenska. Det är en harts som kommer från trädet Boswellia Sacra och som har använts om rökelse i tusentals år. Från hartsen kan man göra eterisk olja, och Neal’s Yard Remedies har även lyckats ta ut extrakt för sin hudvård. Och resultaten är otroliga – frankincense är en kraftfull ingrediens och själva doften har en lugnande verkan.

Läs mer om frankincense här:

Vad är frankincense och hur fungerar det i hudvård?