Gua sha – ansiktsmassage med verktyg i jadesten.

Häromveckan var jag och några andra skönhetsskribenter på söta butiken Eteritique på Södermalm i Stockholm. Neal’s Yard Remedies bjöd tillsammans med finska skönhetsprofilen Katja Kokko in till en pressträff. Katja har precis lanserat sina gua sha verktyg för huden under namnet Yin Your Skin och NYR lanserar en ny kollektion produkter för känslig hud, Sensitive.

Katja upptäckte att huden förbättrades när hon började träna yinyoga och skapade en rutin för det (hon är yogalärare) men kände att något saknades. Så lärde hon känna gua sha, en typ av massage med stenar som har använts inom kinesisk medicin i snart tusen år. Att kombinera yinyoga och gua sha massage blev till konceptet Yin Your Skin. Katja är hudterapeut och har vidareutbildat sig inom gua sha teknik i London och skapat online-kurser med sina klasser. Hon har skrivit flera böcker om skönhet och är Finlands största holistiska skönhetsbloggare.

katja-kokko

I kollektionen ingår 4 olika verktyg för olika gua sha tekniker, alla i jade, en sten som bland annat bryts i Kina. Katja letade länge efter en tillverkare som kunde ta fram jade på ett hållbart sätt. Kristall- och ädelstensindustrin är ganska smutsig, och många stenar bryts på icke hållbara sätt, och ofta med fattiga människor som arbetar i industrin utan säkerhet och dåligt betalt. Om kristaller, halvädelstenar och den smutsiga baksidan kan ni läsa här.

guasha-yinyourskin

Självklart behöver man inte alla fyra för att massera ansiktet till mer glow, vi använde enbart den som heter Gua Sha Comb och som ser ut som en stenkam. Den är riktigt mångsidig och den kan enkelt användas för massage i ansiktet, nacken och skalpen. När man som konsument köper olika typer av stenar och rollers kan det ibland vara svårt att förstå hur man ska använda dem, på Youtube finns massa filmer och här kan du ladda ned Katjas filmer (kostar ca 650 kronor, men då ingår flera yinyogapass, flera filmer där hon visar olika tekniker).

Gua Sha Comb är perfekt för nybörjare och egentligen det enda man behöver. Passar till hela ansiktet, halsen och nacken. Men fungerar också i hårbotten. Tack vare sin utformning passar den till ansiktets alla olika delar.

Jade Roller är bra för massage, tex i nacken, över hela kroppen och på dekolletaget. Fungerar också att adressera tex bekymmersrynkorna mellan ögonbrynen. Om du har känslig hud ska du inte använda denna roller med “taggig sten”.

Gua Sha Spoon är ett fiffigt verktyg som kanske är lite “överkurs” för vanliga dödliga, men bra för hudterapeuter för lymfmassage. Men den är också skön under ögat.

Gua Sha Stone är en vacker lite tunnare sten som passar för hela ansiktet, är mer effektiv på rynkor tack vare sin tunnhet. Men det är viktigt att vara lätt på handen, och inte tappa den i golvet! All round-sten för massage i ansiktet.

Spana in Katjas instagram  – i hennes stories har hon flera filmer där hon visar hur man ska göra.

nyr-sensitive

Vi fick också möjlighet att testa de nya produkterna i Neal’s Yard Remedies nya serie för känslig hud, Sensitive. Här ser ni det nya micellärvattnet, ett serum och en ansiktskräm, alla berikade med havre, probiotika, hyaluronsyra, utan doft och utan alkohol. Efter tvätt, serum och ansiktskräm applicerade vi nyponrosolja, för att få stenen att glida bättre. Ser fram emot att testa dessa produkter, perfekt för mig som är lite mer känslig i huden.

guasha

Vi gjorde en massagerutin i ca 15-20 minuter med Gua Sha Comb och jag såg direkt effekt i min hud, och kunde också känna den i huden. Det tar lite tid innan man vet hur man ska vinkla stenen, hur hårt man ska trycka (typ inte alls!), man ska mer dra, och i vilken riktning. Men kammen blev en favorit för mig – ser fram emot att massera ansiktet mer för snabb glow och fastare hud, ett par gånger i veckan.

De vanligaste misstaget som många gör när de använder gua sha sten eller roller är att de trycker för hårt. Det räcker med att bara dra stenen och använda stenens egen vikt mot huden. Det är också viktigt att dra stenen i rätt riktning; utåt och uppåt. Man ska också hålla stenen i rätt vinkel mot huden, ganska tätt och jämt längs huden, som ni ser att jag gör på bilden överst. Detta räcker gott för att stimulera lymfan som man vill sätta fart på för att föra ut slagg och toxiner, men också för att få fart på blodcirkulationen. När blodet sätter fart, sker det en förnyelse av celler, kollagen och elastin = du får glow, huden blir mer fast och “plumpad” och om du använder dig av massagen 2-3 gånger i veckan så upprätthåller du en fin hudhälsa.

 

Här kan ni se hur man kan göra en typ av guasha massage hemma:

Så gör du gua sha massage i ansiktet!