Ekologisk hårfärg. Om man vill skippa hårfärg med starka syntetiska, allergena och miljöfarliga kemikalier kan man istället använda sig av hårfärg baserad på olika ekologiska örter. Dessa örtfärger är mer skonsamma, och lägger sig som en hinna runt hårstrået.

Jag har testat flera olika hårfärger och nu har vi tagit in ett nytt märke, Cultivator’s som gör örtfärger i flera olika nyanser. Kollar man på ingredienslistorna så är ju örtfärgerna ganska lika varandra; henna, indigo, amla, hibiscus… de flesta komna ur den ayurvediska skolan.

Cultivator’s kommer i en förpackning med 4 påsar med pulver. För mig som har en kort page räcker 2 påsar gott och väl. Sen ingår en liten plasthätta, handskar och en instruktionsmanual.

cultivators

Pulvret – man ska inte vara rädd för att det är grönt! – doftar kanske inte hallon, och blandas med varmt vatten (en del blandar med kaffe och te för att få djupare färg, jag använder vanligt vatten). Det står dock inte på förpackningen exakt hur mycket vatten man ska använda, men till mina 2 påsar tog jag ca 1,5 dl, kanske något mindre.

Det är bättre att ta lite i taget, så att det inte blir för mycket.

cultivators hårfärg

Här ser ni vilket typ av konsistens man vill ha. Inte för torrt och tjockt, då blir det svårt att få till det bra, och det kan liksom ramla ur håret, men inte heller för löst och rinnigt. Jag använder sen en borste och “målar” i färgen i botten på mina gråa hår.

Sen ska man låta färgen sitta i minst 1 timme, gärna längre om man har möjlighet (koka en kopp te, sätt på en film och parkera dig i soffan!). Sen ska denna färg enbart sköljas ur med vatten, man ska inte tvätta håret med schampo. Om du färgar mörkt, ta en handduk och lägg på vita örngott, eftersom färgen färgar av sig i början. Och undvik så klart vita handdukar när du sen tvättar håret.

Efter färgningen ska man gärna vänta med att tvätta håret minst 24 timmar efter, gärna längre, eftersom färgen fortsätter att utvecklas i håret även efter färgningen. Eftersom hårfärgen växer ut, skulle jag säga att jag troligen behöver färga mig igen om 4-6 veckor. Lite beroende på hur mycket jag står ut med det gråa, så klart.

Mitt resultat blev riktigt bra. Färgen täcker grått på ett naturligt sätt, inte 100 %, utan ger mer det här naturliga spelet av olika nyanser som jag gillar. Kanske att just den här nyansen, Dark Brown, var något för röd för mig. Kan tänka mig att blanda den med en något mörkare/svartare nyans nästa gång.

Tycker också att håret fick en ny fin glans, att det känns lite tjockare och har fått lite textur. Jag har ju av förklarliga skäl aldrig testat några av de ljusa nyanserna, så tyvärr vet jag inte hur de funkar.

Cultivator’s örtfärger är 100 % ekologiska, vegan och certifierade enligt USDA Organic och EcoCert. Kolla in alla färgerna här.

Cultivators-hair-color-group-image

 

Tänk på detta innan du färgar håret med örtfärg: 

  • Har du färgat håret kemiskt under en längre tid är det bäst att först göra en detox. Det finns leror som hjälper till att dra ut rester av hårfärger och annat ur håret. Men vissa salongsfärger måste ibland växa ur. Du kan rena ditt hår hos gröna frisörer eller köpa egen lera, tex här.
  • En växt- eller örtfärgning utgår ifrån dina egna naturliga förutsättningar. Det är i princip omöjligt att gå från blond till svarthårig på en färgning. Det kan ske, men då måste man färga många gånger.
  • Har du aldrig färgat håret med ört- eller växtfärger tidigare kan det ta några färgningar innan färgen “sätter sig” i ditt hår, allt beroende på din egen hårkvalitet och hur du har färgat håret tidigare, om du använder stylingprodukter med mycket silikoner osv.

 

English: We have a new Indian brand in the store! All organic hair colours from Cultivator’s. They look good and they perform well too!