Naturlig parfym. Operatenoren Rickard Söderberg har slagit sina påsar ihop med svenska naturliga skönhetsföretaget Wise och släppte tidigare i år en parfym, Marsha. 

Den är döpt efter en amerikansk transperson med samma namn, som i slutet av 60-talets USA tog initiativet till den första Pride-paraden. Läs hela storyn om Marsha P Johnson här på Rickards blogg.

Och parfymen då? Jo, det är en snygg flaska, jag får tydliga 70-talsvibbar av både logga och förpackning. Gillar den här glasflaskan! Och kartongen är också riktigt fin med sin röda insida. Det är en trevlig så kallad un-boxing-upplevelse!

Detta är en eau de parfum, och efter första sprayet på handleden är min reaktion; nej, inget för mig. Känns liksom för alkoholig och lite söt och nästan kvalmig, något som jag ofta förknippar med äldre typer av parfymer.

Doftnoterna är isop (ört som har en aromatisk och kryddig doft), pepparmynta, rosmarin, rölleka, syrén, tonkabönor, frangipangi samt monoi.

Efter ett par sekunder kommer också de örtiga tonerna av rosmarin och pepparmynta som jag verkligen gillar. Sen kommer den söta tonkabönan som ger doften en hint av vanilj, och sen känner jag mycket av blommorna från frangipani och monoi – rengvått och exotiskt. Den känns inte längre kvalmig men väl retro, tydligt blommig och “sexig” på samma gång.

Den här doften beter sig ju olika från person till person och på min kollega doftar den först mest av syrliga bär medan den på mig doftar mer sött och typ lite marsipan på en gång.

Marsha är inte 100 % ekologisk, utan innehåller ett syntetiskt ämne som förbättrar hållbarheten på huden. Men själva dofterna är helt naturliga och det är också därför de beter sig olika på olika hud. Dessutom händer det saker med doften under tiden man bär den.

Den här jättebra hållbarhet, jag sitter på kvällen och känner den fortfarande tydligt på min handled. Då har doften mjuknat något och känns inte lika stark och “mogen kvinna”, utan är lite mer sensuell och ung. Men det är fortfarande en “stor” doft som tar mycket plats.

Om detta är “min” doft? Nej, jag är som bekant mer inne på unisexdofter med mycket citrus, sandelträ, neroli och sånt. Tvålighet och granskog.

Jag gissar att det är tonkabönan som “tynger” ned doften lite för mig. Men jag ser framför mig en stark och karismatisk kvinna till den här doften. Eller en man så klart! Rickard Söderberg själv känns som gjord för den här doften, och jag är så impad över detta arbete. Jag vet att det inte gick på en kafferast att sätta ihop dofterna, och det känns att det inte är en 69 kronors doft ämnad för Konsum.

Här hittar du Marsha – klick! och det finns även som mindre tester att köpa om man inte vill investera i stor flaska.

 

Läs mer: 

• Min favoritdoft just nu. 

 

English: Swedish opera tenor Rickard Söderberg has made this almost all natural perfume with Swedish brand Wise. It’s a tribute to the trans-activist Marsha Johnson who in the late 60:ies started the first Pride parade in the US. It’s a heavy, retro and “big” scent that needs a strong carrier. Love the design and the bottle!