Den senaste tiden har klimatet verkligen blivit en bredare angelägenhet för alla. Det “känns” verkligen att allt fler börjar öppna ögonen för vad man i det dagliga livet gör som kan påverka klimatet negativt. Jag är verkligen ingen miljökämpe eller bäst i klassen på klimat (hej bil, hej barn, hej take away kaffe, hej dålig sophantering mm mm) och detta är ju en skönhets- och livsstilsblogg, ingen hållbar klimatblogg i första hand. Men jag blir genuint lycklig när fler människor fattar tydliga klimatbeslut.

Vad är nudging?

Det finns något som kallas för nudging, och det betyder kortfattat att man påverkar andra att fatta mer hållbara beslut. Detta hoppas jag att jag har sysslat med ett tag inom beauty, men kanske även i andra delar. Jag äter ju tex inte kött och jag tror mig ha påverkat en och annan kompis genom åren att testa ett vegetariskt alternativt någon gång. Läs mer om nudging här.

Nu har jag själv verkligen blivit utsatt för nudging (välkommet!) när det gäller flyget. Många runt mig väljer bort flyget. Efter vår resa till Thailand i vintras kände vi oss dels mätta på resande, men det dåliga miljösamvetet byggdes också på, och jag bestämde mig då för att verkligen hålla ned allt flygresande i största möjliga mån under detta året. Jag och min kollega flög ned till Tyskland för en mässa i februari, och det är allt jag flugit hittills i år. (Har inga fler flygplaner i år.)

flygfritt

Flera spännande initiativ har startats, bland annat har min kompis Maria Soxbo som bloggar under namnet Husligheter dragit igång Klimatklubben tillsammans med några vänner. Läs mer om initiativet här. Maria är med i kampanjen Flygfritt 2019 där redan ett par tusen svenskar har gått med. Jag ställer självklart upp på det.

Det blir alltså inga weekendresor, vinterresor eller andra resor medelst flyg under 2019. (OM jag inte blir inbjuden att föreläsa i New York eller London så klar. Men risken är inte så stor 😉

karin

Min kompis Karin Björkegren Jones som är yogalärare och som har arrangerat yogaresor på olika platser i Europa men också Indien har också beslutat sig för att dra sitt strå till klimatstacken. Hon gör sina sista yogaresor utomlands i höst, sen är det slut. Så jäkla bra beslut. Istället för att dra 25 personer på flyg till Indien, Mallis eller var man nu åker, så kommer hon till den lokala studion i Sverige istället. Läs mer om hennes beslut här.

plntbaserad_kost

Plantbaserat är godast! 

Jag har ju tur som älskar grönsaker så för mig är det lugnt att äta mycket vegetariskt. Jag tycker det är så härligt att se hur veganismen växer och hur allt fler bryr sig om ursprung och hållbarhet i djurhållningen. Det poppar upp allt fler trevliga restauranger, det kommer fler kokböcker och fler spännande matvaror som är veganska. Och hudvård! Även om vegansk hudvård och smink inte är detsamma som ekologiskt naturligt, just so you know. Här förklarar jag skillnaden. 

Jag är inte vegan, men äter gärna helst vegetariskt (har inte ätit kött/fågel på 28 år) och väljer helst bort en del djurbaserade produkter som mjölk, yoghurt, inte bara för ursprunget, men också för att jag inte mår bra i magen av det. Och huden blir ju mycket gladare när den slipper kött och mejerier! Vegansk kost är grym för miljön – och för hälsan. Kolla in här.

 

Hur går det med köpstoppet?

Efter sommaren inledde jag ett shoppingstopp (har haft det flera gånger tidigare om ca 6 månader och bloggat om det en del tidigare) och det har gått bra. Jag har fuskat och köpt ett par grejer på second hand och en ny ryggsäck eftersom jag råkade hälla ut en burk pumpasoppa i min gamla ryggsäck, som jag älskade såååå! Det var världens bästa ryggsäck som jag släpade dator, kamera och allt annat i… Hittade ingen riktigt bra, men ersättare får ju duga. Och så klart damp det ned några finska hudvårdsprodukter när jag var i Helsinki i helgen.

Annars tycker jag att det är uppfriskande att bara gå rakt förbi alla härliga butiker, man slipper liksom ens tänka på det. Man sparar ju inte bara på miljön, man sparar ju också pengar!

Jag fick lite skit för det här initiativet på Facebook. Ibland är det liksom svårt att göra alla glada. Och inom miljö- och klimatfrågor finns många som vet bäst, och som påpekar för alla andra vad som är rätt och fel. Men vet ni. Jag tror på att vi alla gör det vi kan och vill. Och att det börjar med det lilla. Man driver inte förändring om man rackar ned på folk som vill börja med att göra något, även om det är litet.

Jag har också passat på att gå igenom hela garderoben; skänkt bort kläder och lagat och sytt om några plagg som jag nu har börjat använda igen och det känns så jäkla gött! Jag har fått en tydligare överblick av min garderob och flera plagg som jag glömt bort kommer till användning.

Vill tipsa om en bra sak till: Repamera. En tjänst där du kan beställa reparation av kläder eller beställa omgörning av kläder, tex ändra mått, eller förvandla en klänning till en kjol. Så smart för dig som inte har tid/symaskin eller talang för att sy. 🙂

 

Märk nu väl att jag alltid tycker att alla får lov att göra som de vill. Min mening är inte att skuldbelägga någon för att de flyger, köper syntetisk mat/hudvård, tokshoppar eller äter kött. Det har jag aldrig gjort. Det är inte så man påverkar andra. Men som bloggare med en del läsare, har jag möjlighet att nå ut via min plattform och här kan jag att ta tillfället i akt och berätta om dessa spännande initiativ och vad jag väljer att göra. Som vanligt bestämmer du vad du ska göra. 🙂

 

English: I’m not flying 2019. And it feels like a good thing to do, to support our climate.