AHA – alpha hydroxy acid – är ett samlingsnamn på olika syror som kan tillverkas syntetiskt men som även finns naturligt i olika former. Lactic acid finns i till exempel mjölk och det finns även naturliga aha-syror i frukter och i socker. Syrorna är bra på att avlägsna gamla hudceller, strama upp huden, öka på cellförnyelsen och tillföra fukt och “fylla ut” linjer.

 

Mitte har skrivit ett intressant inlägg om aha-syror, som inte är helt ofarliga. Jag är väldigt nöjd med de två aha-behandlingar jag gjorde på Stay Natural i höstas – fantastiskt resultat på huden – samt det aha-serum från Cicamed som jag har använt i höst/vinter.

Första gången jag provade en aha-produkt – se Suki här nedan – fick jag en chock. Huden blev knallröd och det stack som f*n i huden. Det var en av de första ekologiska hudvårdsprodukter jag testade, och jag blev så himla besviken eftersom jag trodde jag var superallergisk mot naturliga ingredienser. Men sen fattade jag 🙂 Så om du blir röd och det sticker i huden  – då är det som det ska. Men som sagt. Ta det lite piano med syrorna, man vill ju inte slita ut huden i onödan.

I normala fall sköter man ju aha-peelings på salong, så ska man hålla på med det hemma är dessa krämer/masker inte så “starka”, men jag gör det max en gång i månaden hemma.

 

Suki Renewal Facial Peel

1. Suki, Renewal Bio – Resurfacing Facial Peel. Jag älskar Sukis produkter och den här… ja, det är ett jäkla drag helt enkelt. Appliceras som en vanlig mask och efter 10-20 minuter tvättas den bort. Innehåller bland annat aha-syra från tranbär och beta hydroxy acid, (bha-syra) från vit pil. Lättapplicerad gucka som sticker i huden och lämnar huden röd. Doftar underbart ekofräscht. Efteråt är huden otroligt slät, har mer lyster och känns “ny”.

Juice Beauty Green Apple Peel

2. Juice Beauty, Green Apple Peel Full Strength. Innehåller 10 % aha-syra som kommer från äpple och andra frukter. Jag klarar inte mer än ca 5 minuter av den här masken innan jag blir totalt blossande röd. Finns även med mindre aha-syra för känsligare hud, Sensitive. En lös puré som doftar tydligt av äpple, vilket känns fräscht. Lätt att applicera på ansiktet och lika lätt att tvätta bort. Huden lämnas fantastiskt mjuk, porerna förminskas direkt och huden tajtas liksom till. Huden får också helt ny lyster och blir helt enkelt “ny”. Definitivt effektiv.

 

jurlique_fruit_enzyme_exfoliator

3. Jurlique, Fruit Enzyme Exfoliator. Innehåller naturliga aha-syror från den australiska frukterna quandong, och desert lime samt växten acacia. Doftar härligt naturligt, är lätt att klappa in i huden och sen låter man den bara verka. Denna är mildare än de två andra och lämnar inte huden stickande eller röd. När man sköljt av peelingen är huden len och fräsch. UPPDATERAT: Verkar tyvärr inte längre finnas kvar.

English: I’ve tried these three peelings with natural aha-acids. They all leave the skin all brand new!