Ekologisk deodorant. En av de vanligaste frågorna jag får är “Kan du rekommendera en bra ekologisk deo? Ingen jag har testat funkar.” Nej, så kan det vara. Det är inte lätt, tro mig, jag vet. Jag har under åren testat kanske 60 olika deos med MYCKET varierande resultat. Här kommer en sammanfattning av mina 7 bästa deos.

Ny sammanfattning: Mina 19 bästa naturliga och ekologiska deos! 

Schmidt's deo stick

Schmidt’s Natural Deodorant. Min favorit av de jag har testat är den orange Ylang Ylang + Calendula. Men jag gillar även de andra två. Detta är krämbaserade, ganska hårda stift som är baserade på arrowroot, kokosolja, candelilla vax, sheasmör, bikarbonat och jojobaolja. Fungerar utmärkt!

careofgerd_deo

Care of Gerd, Unisex Deodorant. En “vätskebaserad” deo som passar hela familjen. Klassisk glasflaska med en stor rollerball. Doftar friskt, håller en ganska torr och framför allt fräsch! Made in Jokkmokk. Aesop deoAésop, Déodorant. En spraydeo med frisk örtig doft som jag främst använder för att “toucha up” och fräscha till under dagen, tex heldag på yoga-retreat, eller stärka upp vanlig deo för en kväll på stan. Den är grym!

flowers_deo

Flowers, Deodorant, Dagens Början. Jag gillar alla dessa tre som kommer från Göteborgsföretaget Flowers. Men Dagens Början är den doft som jag helst använder; lite fräsch tvålig. De är baserade på vatten, och har en klassisk rollerball. Funkar alldeles utmärkt och är storsäljare hos oss.

lavanila deo sport luxe

Lavanilla, The Healthy Deodorant. De krämbaserade tjocka sticken från Lavanila älskar jag. I höstas när jag var i NYC köpte jag denna nya variant, Sport Luxe som är helt amazeballs. (Längre recension kommer snart!) Annars är Vanilla Grapefriut också underbar. Finns tyvärr inte i Sweden…

undercover_agent_deo

True Organic of Sweden, Undercover Agent. Den här påminner en del om Care of Gerds deo, men har en lite annorlunda doft. Håller också hyfsat torrt i lilla armhålan och framför allt – håller en fräsch!

Bio Beaute By Nuxe deo

Bio Beaute By Nuxe, Déodorant Fraîcheur 24 h. Den här har varit svår att hitta i Sverige, men nu finns den igen! Grattis! En riktigt fin deo som har en härlig lite varm doft, håller en fin och fräsch hela dagen. Har länge varit en av mina favvosar som jag har alltid har passat på att köpa med mig från utlandet. Enjoy!

 

Har jag missat någon av dina favoriter? Gör en sökning i sökfältet högst upp så ska du förhoppningsvis hitta alla mina recensioner. 

favorit_deos

Här har jag sammanfattat 19 naturliga deos som är grymma! 

 

Vad är egentligen en ekologisk deo?  Jo, deo utan syntetiska kemikalier och tillsatser och gjord med enbart ekologiska och naturliga ingredienser. Aluminiumfri deo är det många som letar efter, men det är inte riktigt så lätt som det låter. Deos som är naturligt baserade och som innehåller tex alun, kan även innehålla rester av aluminium. Men lugn, grundmineralen har för stora molekyler för att ta sig genom huden, enligt experterna.

 

Alun i deos – vad är det? 

 

Det man inte vill ha i armhålan däremot är syntetiskt framställda aluminiumklorhydrat eller frätande aluminiumklorid och som täpper till armhålan och hindrar svettning = bra om man vill hålla sig torr. Men mindre bra om man inte vill smeta in sig med syntetiska ämnen och man gärna vill få ut svetten ur kroppen.

Konventionella deos innehåller ofta en massa annat ohärligt också som propylenglykol, syntetiska parfymer och syntetiska konserveringsmedel. Inget som jag heller skulle vilja ha på nyrakad hud.

 

Varför ska man satsa på en naturlig deodorant? – 8 saker att tänka på. 

 

De naturliga deodoranterna brukar vara baserade på olika naturliga alunsalter och alkohol och de som är krämbaserade brukar innehålla tex bikarbonat och olika oljor. När man byter från en konventionell deo till en naturlig kan man behöva lite tid att ställa om och vänja sig vid det nya. För mig tog det flera år att känna mig trygg – TACK FÖR ALL PRODUKTUTVECKLING SOM SKER! – men nu har jag hittat massor av bra deos som funkar lika bra för mig som i mitt tidigare syntetiska liv.

 

English: One of the most common questions I get is which organic deodorant I like the most. Here are 7 of my favourites!