Klimatsmart plastfri tandborste. Det är så kul att det dyker upp allt fler plastfria tandborstar, och att det utvecklas mer miljövänliga och klimatsmarta tandborstar. För några år sen fanns det enbart alternativ i bambu, som ni ser på bilden ovan från svenska företaget Humble Brush som varit pionjärer inom hållbara tandborstar. De ville förändra hur det ser ut i världen – 3,6 miljarder tandborstar i plast förbrukas varje år. Och var hamnar dessa när vi är klara med dem?

Tandborstar i bambu har alltså själva skaftet gjort i bambu – hållbart odlat – och det är klimatsmart eftersom bambu är en snabbväxtade art, och är lätt att behandla. Själva borsten är dock fortfarande i syntetiskt material, men tänk hur mycket plast som slipper tillverkas om man skippar sin plasttandborste!

Tack och lov håller saker på att förändras och nu finns också olika typer av biobaserade plaster, alltså plast gjort av biologiskt nedbrytbart material från tex socker eller majs.

Personligen tycker jag att bambu känns lite konstigt i munnen, men jag har inget emot att använda denna typ av borste då och då. Jag har dock sett i min stora matbutik som har ett stort urval, att de stora jättarna som tillverkar vanliga tandborstar också erbjuder bioplast. Så något är på väg att hända!

jordan klimatsmart tandborste

Och här ser ni svenska märket Jordans tandborste i bioplast  Jordans Clean Green som  jag har testat och som känns riktigt bra i munnen. Så kul att det händer saker!

mable klimatsmart tandborste

Fler exempel på bambuborstar; amerikanska Mable som gör borstar i olika färger.

colgate_bambutandborste

Jätten Colgate har också hakat på det klimatsmarta tåget och lanserat en egen bambuborste. Inte superbekväm känsla i munnen, men den är ett bra alternativ!TePe Good har en miljövänlig tandborste gjord av bioplast från sockkerrör som jag har testat. Bra känsla i munnen, dock är den lite liten i storleken, kommer säkert fler. Finns i dagligvaruhandeln, be din butik ta hem!

Läs mer – klimatsmarta mensskydd: 

Miljövänliga mensskydd – finns det?