Micellärvatten dök upp i Sverige nyligen och det har sedan länge varit en populär rengöringsprodukt för ansiktet i Frankrike. Det är små oljemolekyler som simmar omkring i vatten och som man duttar på en rondell, sveper över ansiktet och så är man rengjord och klar.

Man behöver inte skölja ansiktet efteråt och man behöver i det flesta fall inte använda ansiktsvatten och i vissa fall inte ens smörja in sig. Många av produkterna är så kallade 3-in-1 där de lovar rengöring, toning och fuktgivning i ett. Men jag klarar mig inte utan en ansiktsolja eller kräm efter att ha använt micellärvatten. (Och efter vissa av dem vill jag verkligen skölja av huden.)

Detta är en smart produkt om man är ute och reser och saknar vatten eller när man inte orkar bry sig och bara vill ha en snabb rengöringsrutin. Det som skiljer dessa åt är vilket vatten de där oljemolekylerna bor i.

 

ekologiskt micellärvatten

Karmameju, Star, Age-Defence Micellar Water, 200 ml, 169 kronor. Snygg flaska med snäpplock. Innehåller ett vatten som doftar ljuvligt av apelsinblommor och rosor! Wow, vilken underbar upplevelse detta ger. Känns behaglig på huden och gör rent utan att torka ut. Denna är till för känslig hud och trots att den känns mild är den effektiv. Gillar!

 

Madara, Micellar Water, 100 ml, 159 kronor. Med en bas av aloe vera jos och rosenvatten har detta vatten en diskret doft av ros. Gör rent bra och torkar inte ut huden. Innehåller också hyaluronsyra som ska ge huden en extra fuktboost. Certifierad av Ecocert. Bra att den är lite mindre, perfekt att ta med på resan. Också bra att den inte doftar så mycket, bra för de som är känsliga.

 

Lakshmi, Micellar Water Makeup Remover, 200 ml, 245 kronor. Bas av aloe vera jos och det här vattnet doftar väldigt trevligt av sötmandel och apelsinblom. Tar lätt av makeup och smuts och håller huden ren och fräsch. Känns också ganska återfuktande på huden efter användning och svider inte i ögonen.

 

Mossa, Micellar Water, 200 ml, 119 kronor. Fin flaska med smidigt lock. Baserat på vatten och innehåller även rosvatten. Doftar inte, och rengör huden bra. Huden känns också uppstramad efter användning vilket en del gillar, men jag vill gärna tvätta av mig med vatten efteråt. Eller återfukta. Bra att den är doftfri. Certifierad enligt Ecocert. Bra pris.

 

English: So the French have loved their Eau Micellaire for ages, and now finally it has come to Sweden in many organic and natural versions. My favourite? The one from Danish brand Karmameju – it smells divine!