Jag var ju på en stor mässa i Helsingfors för ett par veckor sen – läs min rapport från jättemässan I Love Me här – och passade då på att stanna hela helgen i Helsinki. På bilden ovan ser ni den massiva klimatdemonstration som jag lyckades tajma in när jag var där. 8 000 människor tågade genom stan för att visa sina politiker att klimatfrågorna inte kan vänta. Sån himla härlig stämning! Jag blev så glad över att se detta och att även kunna gå med dem några kvarter genom city.

 

I normala fall brukar jag ju åka till New York den här tiden på året för en veckas egentid och för att tanka inspiration. Men eftersom jag kör flygfritt så valde jag att ta färjan över till Finland istället. Så smidigt sätt att resa och väldigt god mat på båten. Dessutom massa tid för meditation! Och jag blev minst lika inspirerad!

stockmann

Jag körde mitt eget silent retreat kan man säga. Jag bodde på ett centralt hotell, och upptäckte denna fantastiska stad på egen hand och blev verkligen helt förälskad! (Har ju varit där tidigare, men den här helgen var magisk!) Innan jag tog tag i turistandet var jag ju tvungen att kolla in det ekologiska skönhetsutbudet (yrkesskada!) och första stoppet var Stockmann, som är typ Helsinkis NK.

stockmann1

På nedervåningen i varuhuset finns den “naturliga” skönhetsavdelningen. Här finns många “basmärken” som Weleda, Dr Hauschka och Urtekram, men också Melvita och Madara. Såg också finska märket Mia Höytö som jag gillar och så detta:

balmuir

Balmuir är ett lyxigt livsstilsmärke från Finland som gör mössor, halsdukar, scarves och väskor i fina naturliga material. Jag har sett deras hudvård innan men jag visste inte att den var certifierad enligt Ecocert. Jag köpte dock inte med mig något, men visst ser det stiligt ut?

stockmann_jolie (1)

Skönhetsbutiken Jolie har just nu en liten shop-in-shop på övervåningen och här hittar du flera godbitar från deras sortiment som Alima Pure, Patyka, Absolution och Kjaer Weis. 

sokos1

Ett stenkast ifrån Stockmann ligger Sokos som också är en anrik shoppinginstitution i Helsinki. På skönhetsavdelningen har de en grönare avdelning som är jättefin. Här kan man köpa allt från Zuii Organics tex!

sokos2

Här finns faktiskt allt man behöver, från hudvård till smink till hårvård. Men också lite lyxigare märken som Tata Harper tex. Närmast ser ni Centifolia, ett franskt märke som jag aldrig har sett tidigare. Kul!

frantsila

Haffade en fotkräm från finska märket Frantsila. Jag älskar den här retro-förpackningen, men jag gillar också den uppdaterade designen på kartongen. Frantsilas sortiment är stort, från kroppsvård till ansiktsvård.

rohonjuuri

Tog självklart en tur inpå gröna hälsokedjan Ruohonjuuri som låg precis bakom mitt hotell. Här finns torrvaror som te, kaffe, nötter, müsli och liknande men också en stor avdelning med hälsokost, superfoods och drycker. Och så jättemycket skönhet!

Såg ett nytt finskt märke som heter Murumuru. Namnet kommer från murumurusmöret som kommer från nötter från Murumurupalmen i Brasilien. Detta ska vara mycket vårdande och skyddande för huden. Spännande!

helsinki5

Det som slår en först i Helsinki är den fantastiska arkitekturen. Här är ett fint torn längs Esplanaden. Det finns så mycket gammalt bevarat och man noterar en del inspiration från öst, men också den coola nordisk/finska stilen som är så himla härlig. Jag fotade massor av hus, folk undrade nog vad jag höll på med, haha.

helsinki7

Jag hade så klart också tur med vädret och kunde njuta av mina långa promenader runt staden. Eira är ett område i södra Helsingfors (allt är inom gångavstånd!) där husen är byggda i jugendstil – det är helt otroligt fint! Ett måste om du är i Helsinki.

helsinki2

helsinki4

helsinki1

helsinki3

helsinki6

Jag besökte Nationalmuseum och var där inne i 3 timmar! Det var otroligt intressant. Finlands historia och många spännande utställningar om kultur och natur. Pampig byggnad!

helsinki9

Och här sitter jag i solen utanför Riksdagshuset. Också väldigt pampig! Det finns många museum kvar för mig att upptäcka, massa trevliga restauranger och många fina kvarter att promenera i.

 

För oss som bor i Stockholm är det ju dessutom väldigt smidigt att bara ta båten över. Man behöver inte alls sjunga med partyfolket i karaokebaren, man kan njuta av god mat och ett glas vitt och passa på att läsa en god bok i hytten. Och som sagt, man kan utan problem promenera runt i stan, annars är spårvagnen också snabb och smidig. Dessutom såg jag några naturliga och ekologiska märken i tax-freebutiken på båten, som Kora Organics tex!

Jag har redan bestämt en ny tur till Helsingfors till våren och då tar jag med mig maken och dottern. Kommer inte bli sista gången vi åker över.

 

English: I had a fab weekend on my own in Helsinki recently. I made my own silent retreat! Great organic beauty shopping, great walks in beautiful neighborhoods with the cutest jugend style houses, and just a wonderful ambiance. I will be back soon!