Ekologiska parfymer är något helt annat än syntetiska diton, och har du som jag “gått över” till äkta dofter, då är det svårt att gå tillbaka till fejk. Jag har haft tur att hitta flera naturliga parfymer som jag älskar och som verkligen är “jag”.

Sama gör helt otroliga dofter. De är skapade av fransyskan Sandrine Giordanengo – som jag haft turen att träffa och har intervjuat här – och jag har två av mina allra bästa parfymer som hon skapat, Oudh Jasmin och Deva des Fleurs.

Men så hann jag köpa mig en ny doft som heter Jardin d’Iris, alltså iris-trädgård. Den beskrivs så här:

Doften förnimmer om sagor om skönhet och kärlek från österlandet och ger bäraren en subtil känsla av stolthet. Kompositionen innehåller ekologisk vanilj från Madagaskar, vilt växande sandelträ och nardusört/Jatamansi från Australien respektive Nepal, apelsinblom från Afghanistan och vildväxande iris från Marocko. Doftens energier är styrka, äkthet och inbjudan till kärlek.

Jag håller så klart med om allt! Det är en blommig doft som ändå är lite kryddig och har unisex-drag tack vare sandelträt. Den är kvinnlig och mjuk men samtidigt också stark och självklar.

Samas dofter är 100 % naturliga och just denna är också 93 % ekologisk. Tack vare att den innehåller alkohol och stora delar eteriska oljor så har den riktigt bra hållbarhet, den stannar alltså kvar på huden länge. Priset speglar också kvaliteten, det är inte en flaska med vatten och lite syntetiska doftkemikalier – flaskan är full av potenta oljor hämtade från originalkällan – växten. Som i sin tur är hämtad från olika ekologiska odlingar världen över. Snacka om noga utvalt.

sama_parfumes

Alltid när jag bär Samas dofter reagerar alla i min omgivning positivt. Jag får alltid höra att jag doftar ljuvligt och att det är originella dofter. Det häftigaste är också att dofterna blir helt olika betoende på vem som bär dem.

Samas dofter är unika, fantastiska och jag är så lycklig som har hittat dem – de är verkligen jag.

Här kan du spana in Samas sortiment i deras egen franska webbshop.

 

Läs mer: 

• Stor guide: Vad är det för skillnad på ekologisk parfym, eau de toilette och parfymolja, jämfört med konventionell parfym?

 

English: Love this organic perfume from French perfume house Sama. Flowery and delicate, yet strong and spicy. Irises, sandalwood, vanilla and orange blossom in perfect harmony.