Jag äter kosttillskott varje dag, dels för den allmänna hälsan men också för huden och håret. Det som alltid finns i mitt skåp är zink, olja för insidan, kollagen och Omega 3.

Omega 3 är en essentiell fettsyra, alltså livsviktig, som vi enbart kan få från kosten. Den finns i tex linfröolja, chiafrön, valnötter, avokado, rapsolja, makrill, lax och andra feta fiskar.

Omega 3 sägs ha en positiv verkan på cellernas förnyelse, för immunförsvaret, för hjärnan, det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, minskar risken för stroke…

Men det finns de som menar att vi inte alls behöver ta Omega 3 och som menar att det räcker att vi äter fisk och att kosttillskotten enbart är ett sätt för hälsoföretag att tjäna pengar och lura människor.

Jag menar att att fett är viktigt för huden, och får man inte i sig tillräckligt med bra fett i kosten kan ett tillskott vara bra. Varför då inte välja ett som dessutom har bra påverkan på den övriga hälsan?

Viss forskning visar att personer med psoriasis och eksem borde testa att lägga till Omega 3. Studier visar också att Omega 3 har en positiv verkan på inflammatoriska sjukdomar.

Just nu äter jag ett tillskott som innehåller fiskolja. Dock är kapslarna gjorda av gelatin från nötkreatur och det känns inte ok för en fisketarian som jag.

 

Äter du Omega 3? Har du tips på bra tillskott av Omega 3 baserad på fisk men utan gelatin i kapslarna? 

 

English: I take Omega 3 supplements every day for my skin, hair and all around health. Some say it’s a waste of money, others say you get what you need from fish and others claim it’s a great source of fatty acids that can reduce inflammatory problems.